allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownDe corona-crisis heeft de woede niet doen afnemen
 
De maatregelen in verband met het coronavirus...

De corona-crisis heeft de woede niet doen afnemen

In Frankrijk bestaat de vrees voor sociale onrust na de lockdown.

dinsdag 14 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

De confinement verhindert dat er in Frankrijk protestdemonstraties plaatsvinden, maar de woede van extreemrechtse en linkse groeperingen is er niet door geblust. De Franse inlichtingendiensten vrezen actie zodra de inperkingsmaatregelen werden opgeheven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Ook in Frankrijk wordt kritisch naar de "corona-apps" gekeken
Beoordeling:
Bezoeken: 210
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

"La colère ne faiblit pas", schrijft BFMTV. De Franse inlichtingendiensten zijn alert en volgen de intenties van extremistische groeperingen na de opheffing van inperkingen op de voet. In een nota die Le Parisien onthulde en die BFMTV heeft kunnen raadplegen, merken de staatsdiensten op dat "de door confinement het grondrecht van protesteren niet kan worden uitgeoefend, maar dat de woede niet afneemt en dat het sterk bekritiseerde crisismanagement het protest voedt. Le jour d’après is een thema dat de protestbewegingen sterk mobiliseert."

"Opstand!"

Op sociale netwerken zijn er veel oproepen voor bijeenkomsten. "Après le déconfinement, révolte !", schrijft de autonome beweging Nantes Révoltée op Twitter, en ze verzekert dat "het zal ruiken naar verbranding, gas en woede".

Verschillende kleine groeperingen hopen op een kruisbestuiving tussen gele hesjes en witte jassen - uitgeput door de coronaviruspandemie - en roepen nu al op om op 21 juni een groot 24-uur durend straatfeest te organiseren.

Anderen blijven mysterieus over de dag van de samenkomt, maar verbergen hun vastberadenheid niet: "Onze woede zal niet worden opgesloten. Laten we elkaar op straat ontmoeten zodra de opsluiting voorbij is! Het in Rennes gevestigde collectief "Refusons le retour à la normale", opgericht op 4 april, heeft op Facebook aangekondigd dat het de regering zelf in quarantaine zal plaatsen.

"Rendez-vous op de openbare weg"

Het tijdperk van na de lockdown heeft ook de interesse van de traditionele vakbonden. Inlichtingenbronnen verwachten dat "de uitweg uit de crisis zal bestaan uit een openbare vergadering". In de vertrouwelijke nota over het "toezicht op de gevolgen van Covid-19 in Frankrijk" staat dat de vakbonden een terugkeer naar de situatie van vóór de crisis niet zullen accepteren, omdat zij de grenzen van het neoliberalisme hebben aangetoond.

In afwachting van de déconfinement vinden er al verstorende acties plaats. De inlichtingendiensten anticiperen bijvoorbeeld op de oprichting van comités van strijd tussen de bewoners van hetzelfde gebouw. Een twaalftal gele hesjes paradeerde op zaterdag in Pantin, in Seine-Saint-Denis, met inachtneming van de veiligheidsafstanden. De deelnemers zongen hun oude antifoon: "We zijn hier, ook al wil Macron dat niet, we zijn hier...".

Vijandigheid tegenover de ordehandhaving

Als teken van protest roept de beweging "Rouen dans la rue" ook op om de ontheffende reisverklaring niet te presenteren, terwijl anderen een "revolutionair" reiscertificaat met alternatieve redenen willen verspreiden: "déplacements entre le domicile et le pouvoir indispensables à l’exercice d’émeutes" en "participation à des commandos sur demande des assemblées populaires". Het heeft slechts één doel: hun vijandigheid ten opzichte van de ordestrijdkrachten tonen, zeggen de inlichtingendiensten.

"De politie vormt een grotere bedreiging dan het virus zelf (...) De opsluiting wordt gebruikt om degenen die zijn geïdentificeerd als zijnde in gevaar voor de regering, lastig te vallen, te vernederen en soms te doden: de bewoners van arme gebieden", zegt een radicale militante website die door Le Parisien is gespot.

Ook de ultrarechtse vleugel bekritiseert de overheidsbeslissingen sterk, met name het besluit tot inperking. Identiteitsactivisten spreken van een "pre-revolutionaire fase" die erop gericht is "een einde te maken aan deze kwaadaardige politieke klasse".

Aan de ene kant interpreteert de ultralinkse zijde de opsluiting als staatscontrole en verondersteld totalitarisme. Aan de andere kant voedt het de ultrarechtse fantasieën en samenzweringstheorieën over het ontstaan van de crisis.

De Franse inlichtingendiensten zeggen zeer waakzaam te zijn over de vormen die dit protest zal aannemen na de confinement.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- BFMTV

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention