allesfrans.com
 
BeginpaginaMedischWelk masker moet je aanschaffen?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Welk masker moet je aanschaffen?

dinsdag 28 april 2020 , door Hanjo

Coronavirusmaskers zijn vaak niet op voorraad in apotheken en doe-het-zelfwinkels vanwege de angst voor de epidemie. Hoe kies je ze? Waar vind je ze? Hoeveel kosten ze? Hoe gebruik je ze? Alles over gezichtsmaskers die gedragen moeten worden om besmetting te voorkomen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wat je moet doen wanneer je denkt besmet te zijn
Beoordeling:
Bezoeken: 468
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het dragen van een beschermingsmasker kan de verspreiding van het coronavirus helpen beperken. Er zijn twee hoofdtypen maskers, die zich onderscheiden door hun specifieke functie en niveau van filtratie.

Het masker voor medisch gebruik ("chirurgisch masker")

Het anti-projectiemasker, algemeen bekend als een "masque chirurgical", is het meest elementaire en meest voorkomende. Dit medische hulpmiddel, gemaakt van blauw papier of stof, filtert bacteriën en voorkomt dat je een virus oploopt.

Maar dit masker, dat oorspronkelijk was ontworpen om door de patiënten zelf te worden gedragen zodra de eerste symptomen van een luchtweginfectie (zoals griep of coronavirus) verschijnen, beschermt de drager niet direct. Het chirurgisch masker helpt de mensen te beschermen met wie de drager van het masker in contact komt (zijn hechte kring van vrienden en familie, maar ook andere mensen in openbare gelegenheden), vooral als hij hoest of niest.

Dit masker wordt gebruikt om druppels speeksel of afscheiding uit de bovenste luchtwegen (mond, neus, keel, strottenhoofd en luchtpijp) op te vangen. Maar in tegenstelling tot een adembeschermingsmasker (zie hieronder) wordt het niet gebruikt om de inademing van besmettelijke stoffen in de lucht te filteren (overdracht van fijne deeltjes in de lucht). Heeft het masker een ondoordringbare laag, dan beschermt het de drager tegen het risico van spatten van biologische vloeistoffen.

Ter informatie: het masker moet voldoen aan de Franse en Europese norm NF EN 14683.

Ademhalingsbeschermingsmaskers (type FFP)

FFP (Filtering Facepiece Particles) maskers zijn luchtdichte ademhalingsbeschermingsmiddelen. Uitgerust met schelpen of kleppen zijn ze traditioneel voorbehouden aan gezondheidswerkers (artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, kinesitherapeuten, masseurs en kaakchirurgen) of bepaalde beroepen die geconfronteerd worden met de aanwezigheid van een ademhalingsrisico (bijvoorbeeld in de bouwsector). Ze zijn dus niet a priori bedoeld voor het grote publiek. Maar het grote publiek kan ze wel verkrijgen, in de apotheek of in het bijzonder op het internet.

Er zijn verschillende soorten filtermaskers: FFP1, FFP2 en FFP3.
Deze maskers zijn gerangschikt volgens de graad van filtratie, van lage filtratie (78% van de deeltjes voor FFP1) tot hoge filtratie (98% van de deeltjes voor FFP3). Zij moeten voldoen aan de eisen van de norm EN 149. FFP2- en FFP3-maskers filteren de ingeademde lucht voldoende om de inademing van een virus te voorkomen.

Het FFP2 (of N95) masker blijft de referentiebescherming voor de gezondheidsautoriteiten in geval van een epidemie. Het dragen van maskers van het type FFP2 wordt aanbevolen voor personeel in de gezondheidszorg tijdens de fase van de overdracht van mens op mens en pandemie en voor mensen die een groot risico lopen op blootstelling (minder dan een meter van een ziek persoon), zoals gezondheidswerkers die in contact komen met patiënten, stelt het Franse Ministerie van Volksgezondheid op zijn website. In het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus zijn deze maskers, die aanvankelijk werden aanbevolen voor de naaste verwanten van patiënten en mensen bij wie het coronavirus een grote bedreiging vormt, nu gereserveerd voor het personeel in de gezondheidszorg.

Voor een effectieve bescherming is daarom ten minste één FFP2-niveaumasker nodig. Dit model, ook wel het "eendenmasker" genoemd, filtert 92% van de deeltjes. In het bijzonder is het gebruikt tegen resistente tuberculose, vogelgriep en ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS).
Het bedekt de neus en de mond. Het bestaat uit een gelaatsstuk (halfmasker of volgelaatsmasker) en een filterapparaat. Dit individuele beschermingsmiddel, dat bacteriën maar ook aërosolen filtert, is bedoeld om te beschermen tegen mogelijke besmetting van een derde partij door de luchtwegen.

Deze maskers zijn minder comfortabel, omdat de ademhaling moeilijker is.

LET OP

Anti-vervuilingsmaskers zijn niet effectief tegen het coronavirus. Het is daarom nutteloos om ze voor dit gebruik aan te schaffen.

Maskers voor het grote publiek

Maskers die bekend staan als "grand public" zijn beschermingsmaskers die niet vallen onder de categorie van medische maskers.

Deze alternatieve maskers filteren de lucht niet, maar voorkomen de verspreiding van mogelijk besmette speekseldeeltjes. Hun primaire doel is dan ook om te voorkomen dat druppels of sprays die door de drager worden uitgestoten, in de lucht worden geprojecteerd. Ze geven geen sociale afstandelijkheid en heffen de sociale afstandsregel niet op.

Deze door door de Académie de médecine aanbevolen maskers zijn gemaakt van afwasbare stof (en dus herbruikbaar). Ze kunnen op twee manieren gemaakt worden:

 • ofwel door particulieren (op een ambachtelijke manier): de maskers worden met de hand gemaakt van tutorials of patroonmodellen die beschikbaar zijn op het internet.
 • of op industriële wijze (we spreken van "niet-sanitaire maskers die volgens een industrieel procédé zijn vervaardigd"): ze worden geproduceerd door 45 erkende Franse bedrijven, voornamelijk uit de textielindustrie (meer dan 80 prototypen zijn gevalideerd door de gezondheidsautoriteiten).

In alle gevallen moeten de niet-sanitaire maskers absoluut voldoen aan de normen van de Franse Vereniging voor Normalisatie (Afnor), zodat het virus voor ten minste 70% wordt gefiltreerd. De Afnor heeft op haar website een door deskundigen gevalideerd referentiedocument gepubliceerd dat als leidraad dient voor de vervaardiging van maskers voor zowel textielfabrikanten als amateurontwerpers.

Om oplichting te voorkomen heeft het Franse Ministerie van Economische Zaken op 27 april 2020 de vier logo’s onthuld die op de verpakking van goedgekeurde maskers voor het "grote publiek" moeten staan. Elk logo komt overeen met het aantal keren dat de maskers kunnen worden gewassen, resp. getest voor 5, 10, 15 en 20 wasbeurten.

Waar maskers voor het grote publiek aanschaffen?

Tijdens een televisietoespraak op 13 april 2020 heeft president Macron de wens geuit dat op het moment van de versoepeling van de maatregelen iedereen in Frankrijk een masker voor het grote publiek kan krijgen. In Les Echos van 24 maart 2020 kondigde de staatssecretaris van Economische Zaken, Agnès Pannier-Runacher, aan dat de eerste distributie van maskers aan het grote publiek in Frankrijk zou plaatsvinden vanaf 4 mei.

Tijdens zijn toespraak voor de Assemblée nationale op 28 april 2020 verzekerde premier Édouard Philippe dat er vanaf 11 mei genoeg maskers zullen zijn.

Een decreet, gepubliceerd in het Publicatieblad van 26 april, staat de verkoop van "publieke" maskers in de apotheek toe vanaf 27 april 2020. Het gaat alleen om "niet-sanitaire maskers die volgens een industrieel proces zijn vervaardigd en voldoen aan de geldende technische specificaties". Dit zijn industriële maskers van stof, wegwerp of wasbaar, categorie 1 en 2.

Dit betekent dat het nog steeds onmogelijk is om in de apotheek FFP2 en chirurgische maskers te verkrijgen (deze blijven voorbehouden aan zorgverleners).

Apothekers zullen pas vanaf maandag 27 april bestellingen kunnen plaatsen, dus verzoeken zullen niet onmiddellijk worden gehonoreerd. De Orde van Apothekers schat dat het ongeveer één tot twee weken zal duren voordat de apothekers adequaat op de vraag kunnen reageren.

Verschillende grote gemeenten en departementen verspreiden al maskers onder het grote publiek. Bovendien zal La Poste vanaf 30 april een e-commerce-platform opzetten om de verspreiding ervan onder de bevolking te vergemakkelijken. Volgens het hoofd van de regering zal dit platform in staat zijn om elke week enkele miljoenen maskers aan het grote publiek uit te delen aan degenen die ze nodig hebben.

 

Reacties
 

Huidige bezoekers: 44

Trefwoorden
Coronavirus Labels
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Medisch

  Ook bij onze ervaringen met de ziektekostenverzekering merken we dat een verenigd Europa nog steeds niet perfect georganiseerd is. Ook hier vind je een aantal kleine en grote valkuilen door afwijkende of tegenstrijdige regelgeving. We willen je daar graag voor waarschuwen.
  Ook dit overzicht is geenszins volledig. Dus heb je nieuwe of aanvullende informatie, dan voegen we dit graag toe!

   

  In Nederland is een paar jaren geleden een nieuw zorgstelsel ingevoerd. Je zou kunnen verwachten dat in het kader van de Europese Unie in alle landen eenzelfde stelsel wordt ingevoerd. Dat is helaas niet het geval! Daarom is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn.


  In het land van de afkortingen zul je weer een aantal nieuwe tegenkomen: CMU, SECU, CPAM, ...

  Over het Franse zorgstelsel vind je alles in rubriek Zorgstelsel.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention