allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownVersoepeling deelt Frankrijk in tweeën
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Versoepeling deelt Frankrijk in tweeën

Op 30 april 2020 werd de eerste kaart van Frankrijk gepubliceerd die het land indeelt voor de versoepeling van de pandemie-maatregelen. Inmiddels vond een aanpassing plaats en werden de plannen verduidelijkt.

donderdag 7 mei 2020 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 12 mei 2020

Op 30 april 2020 werd de eerste kaart van Frankrijk gepubliceerd die het land indeelt voor de versoepeling van de pandemie-maatregelen. Hoe wordt die kaart samengesteld en wat zijn de gevolgen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wat zijn "dwingende familiale of professionele redenen"?
Beoordeling:
Bezoeken: 1.787
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De kaart wordt in eerste instantie samengesteld op basis van twee criteria: actieve circulatie van het virus en ziekenhuisstress op de intensive care afdeling. Een week later wordt daar een derde criterium aan toegevoegd: de beschikbaarheid van corona-testmateriaal.
Het is de bedoeling dat deze kaart regelmatig wordt bijgewerkt.

De meest actuele kaarten vind je (onder andere) op de website van het Franse ministerie van gezondheid.

Kaart 7 mei 2020
Kaart 7 mei 2020

Eerste criterium

De kaart hierboven combineert de drie indicatoren: de eerste toont de departementen in groen, oranje of rood, afhankelijk van het aandeel van de bezoeken van de spoedgevallendienst waarbij in de afgelopen zeven dagen sprake was van verdenking van Covid-19 (al dan niet bevestigd). Boven de 10% is een departement rood. Negen departementen werden tussen donderdag 30 april en vrijdag 1 mei opnieuw ingedeeld (Aisne, Calvados, Cher, Dordogne, Lot, Nièvre, Oise, Tarn en Haute-Corse).

Tweede criterium

De tweede indicator classificeert de regio’s (en dus de departementen die de regio’s vormen) op basis van het aandeel van de gewoonlijk beschikbare bedden op de intensive care die nu door Covid-19 patiënten worden bezet (een percentage dat meer dan 100% kan bedragen, aangezien er extra bedden zijn gecreëerd om de epidemie het hoofd te bieden).

Derde criterium

De derde indicator classificeert de dekkingsgraad van beschikbare Covid-19 tests.

De gegevens van de onderste drie kaarten worden samengevoegd in de bovenste kaart. Rood op één van de drie onderste kaarten betekent rood op de bovenste. Daarna wordt naar de kleur oranje gekeken. Dus een departement is groen wanneer het op de drie kaarten groen is.

Hoe de relatie tussen de kleur op de kaart en de versoepeling van de inperkingen eruit gaat zien, werd donderdag 7 mei duidelijk.

Déconfinement

Op donderdag bevestigde de Franse premier Édouard Philippe dat de eerste versoepelingen maandag 11 mei zullen ingaan. De regering had het land eerder al ingedeeld in drie zones en kaarten gepubliceerd met ‘rode’ departementen met veel verspreidingsrisico en ‘groene’ departementen die geschikt zouden zijn voor het afbouwen van coronamaatregelen. De rest was oranje gekleurd, die kleur gold ter aanduiding van de ‘grensgevallen’. Dat leidde tot veel onduidelijkheid en protesten uit departementen die ‘groen’ afgebeeld wilden worden.

Zomervakantie in Frankrijk is hoogst onzeker

Premier Edouard Philippe kwam donderdag met bovenstaande definitieve kaart zonder de kleur oranje. In de rode zone, die 32 departementen in het noorden en noordoosten aan de grens met België en Duitsland beslaat, blijven meer restricties van kracht.

In de groene zones gaan de “collèges” open vanaf 18 mei. Over het hele land gaan kleuter- en lagere scholen geleidelijk aan weer open vanaf volgende week.

In de zwaar getroffen regio Parijs is de regering van plan strenge eisen te stellen aan wie het woon-werkverkeer wil hervatten. Pendelaars moeten straks nog steeds een document van hun werkgever bij zich hebben dat aangeeft waar en hoe laat ze moeten werken en waarom ze dat niet thuis kunnen. Regering, bedrijfsleven en het openbaar ministerie bekijken in de Parijse regio hoe ze het woon-werkverkeer zo veel mogelijk kunnen beperken en spreiden om drukke spitsuren te vermijden.

In het hele land zullen mondmaskers verplicht worden op het openbaar vervoer voor passagiers vanaf 11 jaar. Op overtredingen komen boetes van 135 euro te staan.
De Fransen mogen zich voortaan verplaatsen zonder dat ze daar een formulier voor nodig hebben, tot 100 kilometer van hun huis. Voor verplaatsingen verder dan dat is wel een attest nodig en daarop moet een geldige reden zijn aangegeven.

Als de situatie in de groene zone goed blijft evolueren, kunnen hogescholen, restaurants en cafés er vanaf begin juni misschien weer opengaan.

Grensbeperkingen voor EU-landen tot minstens 15 juni

De Franse grensbeperkingen voor landen van de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk worden tot minstens 15 juni verlengd. niet-Europese landen blijven de grenzen voorlopig dicht.
Het vrije verkeer van grensarbeiders blijft verzekerd. De regering zal de nieuwe quarantaineregels voor mensen die vanuit het buitenland komen niet zal toepassen voor mensen uit de Europese ruimte.
Voor de buurlanden worden ook meer uitzonderingen mogelijk gemaakt, zoals de zorg of het bezoek aan een kind of dringende economische motieven.

 • Overzicht versoepelingsmaatregelen
  Een artikel in onze rubriek > Nieuws > Franse lockdown

  Een tabel met de verschillende maatregelen vóór 11 mei, tot 1 juni en daarna.

Op internet: De nieuwe verklaring


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Kaart met indeling Frankrijk voor versoepeling maatregelen 4 mei 2020 06:08, door chris van Swaaij

  Hoi Hanjo,

  Prima uitleg! En ja gelukkig dat de Lot niet rood bleek. Er lijkt een hoop tijd weg door dat virus maar t is echt 2020…!
  Met vriendelijke groet
  Chris

  • Ja, gelukkig gaat de tijd snel. De kaarten waren al niet meer actueel en zijn alweer vervangen.

  • verhuizing 4 mei 2020 07:46, door lenie

   Mijn verhuizing naar mijn primaire woning in Fr. Was gepland op 20 maart. Dus niet! Alles staat nu in een opslagbox. Mag ik al met een vrachtbusje Frankrijk in..? Maar vooral: mogen mijn Nederlandse bijrijders wel mee om te helpen en mogen zij daarna terug naar Nederland?

   • Inreizen 4 mei 2020 08:28, door eisso koenders

    Aansluitend op bovenstaand bericht (verhuizing), mag familiebezoek vanuit NL wel (reizen in auto)? Graag advies indien mogelijk. Met vriendelijke groeten, Eisso Koenders

    • Inreizen 4 mei 2020 08:43, door Hanjo

     Zoals ik al antwoordde onder een ander artikel: Er is nog niets beslist over vervolgmaatregelen. Ook staat de datum van 11 mei voor de eerste versoepelingen nog niet vast. Gezien de uitbreiding van de noodtoestand tot 24 juli (met de mogelijkheid inkomende reizigers in quarantaine te plaatsen) en de indeling van Frankrijk op risicogebieden, is de verwachting dat er tegen begin juni een verdere versoepeling komt die regionaal zal zijn. Ondertussen is reizen alleen toegestaan voor dringende persoonlijke of beroepsmatige redenen. Verhuizen valt daar niet onder.

     Persoonlijk verwacht ik dat reizen van of naar Frankrijk niet voor augustus mogelijk zal zijn.

     • Inreizen 4 mei 2020 11:05, door lenie

      Reactie op Hanjo. Jij denkt dat het feit dat mijn hoofdwoning in Fr. is niet een "dringende persoonlijke reden" is?
      Ik heb in Ned. geen huis meer. Dat hebben we 16 maart verkocht omdat we een huis in fr. hebben gekocht. Ook hebben we een huurcontract sinds 1 maart in Fr. waar we tijdelijk wonen tot ons huis klaar is.
      Ik hoor uit andere bronnen dat Frankrijk inreizen met gewoon de personenwagen, (dus zonder verhuisspullen) wel mogelijk is: ik kan immers een huurcontract laten zien + een acte de vente conditionelle + een uitschrijvingsbewijs van uit nederland.

 

Huidige bezoekers: 47

Trefwoorden
Déconfinement Coronavirus Overheid Vervoer
 
Soortgelijk items
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention