allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownNoodtoestand uitgebreid tot 24 juli
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Noodtoestand uitgebreid tot 24 juli

De Franse regering heeft besloten om de noodtoestand van de gezondheid te verlengen tot 24 juli.

zaterdag 2 mei 2020 , door Hanjo

De Franse regering heeft besloten om de noodtoestand van de gezondheid te verlengen tot 24 juli, kondigde Olivier Véran, minister van Volksgezondheid, aan op zaterdag 2 mei. Het besluit werd genomen tijdens een buitengewone vergadering van de Franse ministerraad.

Het vorige artikel in deze rubriek: Overzicht versoepelingsmaatregelen
Beoordeling:
Bezoeken: 564
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De noodtoestand, die in Frankrijk op 24 maart van kracht werd, wordt verlengd omdat een opheffing op 23 mei voorbarig zou zijn, aangezien de risico’s van hervatting van de corona-epidemie bewezen zijn in het geval van een plotselinge onderbreking van de lopende maatregelen.

De nieuwe noodwet zal vanaf maandag door de Senaat worden bestudeerd, voordat hij in de loop van de week voor definitieve goedkeuring naar de Assemblée nationale wordt gestuurd. Het wetsvoorstel bevat zeven artikelen die tot doel hebben het juridisch kader te versterken en te verbreden om de problematiek van de maatregelen rond de versoepeling van de beperkingen op te nemen. De datum waarop deze versoepeling begint blijft vooralsnog 11 mei.

Quarantaine om de epidemie te bestrijden

Het wetsvoorstel bepaalt met name dat personen die in Frankrijk aankomen, in quarantaine en isolatie kunnen worden geplaatst om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het omvat ook de invoering van een informatiesysteem met betrekking tot zieke personen en hun familieleden voor een periode van maximaal één jaar.

Maximale reisafstand en beboeting

Andere artikelen van het wetsvoorstel betreffen het vastleggen van de maximale reisafstand van 100 km, van toepassing vanaf 11 mei en een uitbreiding van de agenten die boetes mogen uitdelen voor overtreding van de beperkende regels, waaronder agenten in het openbare vervoer.

"We zullen een tijdje met het virus moeten leven," zei Olivier Véran. "Leren leven met het virus wordt de uitdaging voor de komende maanden", voegde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner eraan toe.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Noodtoestand uitgebreid tot 24 juli 4 mei 2020 10:24, door Marc

  " We zullen een tijdje met het virus moeten leven. "

  Neen, we zullen vooral moeten leren leven met een politiestaat en een politieke elite die plezier schijnt te scheppen uit hun macht. Is dat niet zo, dan laat men in ieder geval die indruk na.

  Maatregelen zijn meer dan nodig. Alleen stoor ik me ongelooflijk hard aan het weinig intelligente ervan. De maatregelen hebben het signatuur van een dictatuur, niet die van een overheid die bekommert is om het heil van zijn bevolking. Frankrijk zou zich beter onthouden van commentaar op Hongarije en in eigen boezem kijken.

  Zo zie ik onder meer weinig nut in de 1-1-1-maatregelen die op het immense platteland totaal zinloos is. Bovendien voert Frankrijk, het grootste land van Europa, wellicht gemakkelijkheidshalve, een one-site-fits-all-beleid, terwijl het temperament van het virus geheel verschillend van karakter is naargelang de regio.

  Wat mij vooral kwaad maakt is dat het om een regering gaat die rekent op het ’civisme’ van de burger, terwijl het zelf iedere vorm van verantwoordelijkheid ontbeert. Zie maar naar het tegen wil en dank doen plaatsvinden van hun ’municipales’. Met verscheidene corona-overlijdens als rechtstreeks gevolg.

  Bovendien wisten vele overheden, ook de Franse, al langer dat een pandemie met een of ander coronavirus boven onze hoofden hing, net zoals ze al lang weten dat ons klimaat uit balans is, en dramatisch meer zal verschuiven indien niets gebeurt.

  Geldelijke belangen zijn belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Relaties met vreemde naties zijn belangrijk, maar mogen niet de gezondheid overstijgen. Als het nodig is moet een land als China op zijn verantwoordelijkheid gewezen worden. Niet achteraf, maar voorafgaandelijk. Er zijn genoeg wetenschappers en vooraanstaanden die al langer op het risico wezen. Veel meer dan bekenden als Bill Gates of de Belg Peter Piot.

  Maar alleen wie horen wil, luistert.

  Een flauw excuus voor Frankrijk mag zijn dat er nog andere west-europese ’democratieën’ zijn met dictatoriaal tendenzen.

  Na het corona-debacle volgt een nieuw debacle als gevolg van het nietsontziend beleid. De psychologische schade bij velen is niet te overzien. Ik heb weet van minstens één beleidsgerelateerde zelfmoord die niet in de pers is verschenen. Het was nochtans een acte die door velen kon vastgesteld worden.

  Wat ook wat zegt over onze ’persvrijheid’ dezer dagen ...

 

Huidige bezoekers: 78

Trefwoorden
Regelgeving Coronavirus Overheid
 
Soortgelijk items
 • Regelgeving

  Ondanks dat we in Frankrijk nog steeds in Europa wonen en Frankrijk onderdeel is van de Europese Unie, bestaan er een aantal kleine en grote valkuilen door afwijkende regelgeving.

 • Franse regering onder vuur

  De Franse regering krijgt toenemende vragen en kritiek over haar plannen om de lockdown van het land vanaf 11 mei geleidelijk af te bouwen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention