allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenTest je kennisQuiz: 10 Franse uitvindingen
 

Quiz: 10 Franse uitvindingen

Weet jij de naam van de bedenkers van deze 10 aan Frankrijk toegewezen vindingen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Quiz: 10 Franse uitdrukkingen en gezegdes
Beoordeling:
Bezoeken: 268
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Franse uitvindingen
-

1: Vélocipède, bicycle, pédivelle, de fiets heeft vele namen gehad. In 1861 vond een Franse slotenmaker het pedaalsysteem uit (een fiets zonder pedalen leek een beetje op een toetsenbord zonder toetsen). Het was een echt succes in Frankrijk en al gauw kwamen de eerste wedstrijden en velocipede-clubs.
Maar hoe heette die slotenmaker?

-2: Deze 15 jaar Franse jongen werd al jong blind en vond een manier uit waarmee blinden toch konden lezen. Tot 1824 leerden kinderen lezen op brieven die met geperst koperdraad waren gebonden. Stel je het gewicht van een boek voor...
Maar hoe heette die jongen?
-3: De beha is een Franse creatie: hij werd in 1889 uitgevonden door in 1889 en gepresenteerd op de wereldtentoonstelling van Parijs onder de naam "Bien-Être". Dit eerste model van de soutien-gorge was een eenvoudig korset dat doormidden werd gesneden.
Maar wie vond hem uit?
-

4: Er wordt nog steeds om de eer getwist, maar volgens de Fransen ontstond de fotografie in Frankrijk. De uitvinder maakte een doos om beelden van gemiddelde kwaliteit op een met Joods bitumen beklede blikken plaat vast te leggen. Deze eerste foto in de geschiedenis werd genomen in 1826.
Maar wie vond hem uit?

-

5: Na eerst de fiets en later de TGV moeten we aannemen dat Franse uitvinders zich hebben onderscheiden op het gebied van transport. In 1771 vond een militair ingenieur het eerste motorvoertuig uit, uiteraard aangedreven door stoom.
Hoe heette hij?

-

6: De machine die in 1642 werd uitgevonden heette eerst een machine d’arithmétique, daarna een roue pascaline en tenslotte eenvoudig een pascaline. De uitvinder hielp ermee zijn vader, die tot hoofdinspecteur van Haute-Normandie was benoemd en de belastinginkomsten van deze provincie op orde moest brengen. Met de machine kon worden opgeteld en afgetrokken. Vermenigvuldigen en delen waren een kwestie van herhalen.
Maar wie vond hem uit?

-7: Hij was om drie delen op te vouwen en paste in een tas. Nu ruim 3 eeuwen later heeft niemand een meer vernuftige manier gevonden om zich tegen de regen te beschermen.
Maar wie vond de opvouw paraplu uit?
-

8: De eerste "persoonlijke" computer werd uitgevonden door een Fransman. Het werd snel verdrongen door Apple, maar dat weerhoudt Frankrijk niet van om de eer op te strijken.
Maar wie vond hem uit?

-9: Veiligheidsglas werd in 1903 op een zeer toevallige wijze ontdekt: tijdens het knutselen viel er een kolf op de grond die verbrijzelde, maar het behield het meeste van haar oorspronkelijke vorm. De knutselaar ontdekte dat een film aan de binnenkant van het glas het tezamen hield. Deze film bestond uit ingedroogd collodium, een chemische stof gebruikt om spullen af te dichten. Toen hij las over een Parijse automobilist die gestorven was als gevolg van rondvliegend glas van een voorruit, ging hij experimenteren en al spoedig had hij het eerste paneel vervaardigd van wat hij Triplex noemde.
Hoe heette hij?
-10: De Amerikaan Elias Howe, de Duitser Balthasar Krems, de Engelsman Thomas Saint en de Oostenrijker Josef Madersperger zijn de pioniers van de naaimachine. Maar de eerste echt praktische naaimachine wordt toegeschreven aan een Franse kleermaker. In 1830 vroeg hij het eerste patent aan voor een houten "mécanique à coudre", met een doorlopende draad. De machine kon 200 steken per minuut naaien.
Hoe heette die Franse kleermaker?

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 58

Trefwoorden
Quiz Quiz: Overige
 
Soortgelijk items
 • Brevet-examen wiskunde

  Doe de wiskundetest met vragen die leerlingen in de 3e krijgen voor hun brevet examen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention