allesfrans.com
 
BeginpaginaMedischWat je moet doen wanneer je denkt besmet te zijn
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat je moet doen wanneer je denkt besmet te zijn

vrijdag 8 mei 2020 , door Hanjo

De Franse regering heeft op 7 mei de instructies bekend gemaakt die gelden vanaf maandag 11 mei, de eerste dag van de versoepeling van de corona-maatregelen.

Beoordeling:
Bezoeken: 280
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse regering heeft op donderdag 7 mei de instructies aangegeven die patiënten met het vermoeden van een Covid-19 besmetting vanaf 11 mei moeten opvolgen. Het protocol dat door de minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, werd bekend gemaakt, geeft ook de procedure voor het identificeren en testen van mensen die in contact komen met patiënten. De instructies zijn in vijf stappen samen te vatten.

1- Neem contact op met een arts zodra de symptomen zich voordoen

Wanneer je symptomen hebt die wijzen op een Covid-19-infectie (hoest, koorts, ongemak van de luchtwegen, verlies van smaak of geur), moet je handelen en niet wachten tot ze over gaan. Je neemt onmiddellijk contact op met jouw arts, een dienstdoende arts of je belt met 15 om indien nodig naar een andere arts te worden doorverwezen.

2- Laat jezelf testen en ga in preventief isolement

Wanneer de arts het passend acht, zal hij een screeningtest voorschrijven door je door te verwijzen naar een ziekenhuis, een laboratorium of een speciale "drive". De test kan indien nodig ook thuis worden uitgevoerd door een mobiel team.

Deze screening wordt voor 100% betaald door de sociale zekerheid.

In afwachting van de resultaten van de test is de algemene regel thuisisolatie, hoewel de dokter (afhankelijk van de situatie) kan voorstellen om buitenshuis te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk worden ondergebracht in een hotel, met de steun van "cellules d’appui territoriales".

3- Blijf geïsoleerd als de Covid-19 test positief is

Wanneer de test positief is, moet de isolatie worden voortgezet "tot twee dagen nadat de symptomen zijn verdwenen, wat in de praktijk gemiddeld 8 tot 10 dagen duurt. Wanneer je niet alleen woont, wordt aanbevolen om in een bepaalde kamer te blijven, contact met andere bewoners te vermijden, regelmatig te ventileren, je handen vaak te wassen, te voorkomen dat je voorwerpen aanraakt die door anderen kunnen worden aangeraakt en regelmatig aangeraakte oppervlakken zoals deurklinken of mobiele telefoons te desinfecteren.

Wanneer je bijvoorbeeld in het bijzijn van je partner bent, zal de arts je adviseren om te allen tijde een masker te dragen. Dergelijke maskers zijn in de apotheek verkrijgbaar en worden voor 100% door de ziektekostenverzekering gedekt. Bezoek ontvangen is ook onverstandig, behalve bijvoorbeeld voor thuiszorg.

4- Zoeken naar "contactgevallen"

Wanneer je als patiënt wordt geïdentificeerd, zal de zorgverzekering contact met je opnemen om een "onderzoek" uit te voeren en een lijst op te stellen van mensen die je zou kunnen hebben besmet: familie, vrienden, professionals in nauw contact met de patiënt. Er wordt gekeken vanaf 2 dagen voor het begin van de ziekteverschijnselen.

Deze mensen krijgen dan een oproep om hen te informeren dat ze "cas contacts" zijn. Maar jouw naam zal alleen aan hen worden meegedeeld als je daarvoor jouw uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven.

5- Blijf thuis als je een contactgeval bent

Wanneer het risico van contact bewezen is, bijvoorbeeld als je een lunch hebt gedeeld zonder de afstandsregels te respecteren, word je gevraagd om in afzondering thuis te blijven, net als voor een ziek persoon, en om je temperatuur twee keer per dag op te nemen. Als je een baan hebt en kunt telewerken is dat prima, als je dat niet kan, geldt een ziekteverzuim.

Zeven dagen na het laatste vermeende contact met de geïdentificeerde patiënt moet ook jij getest worden. Zelfs als de test negatief is, zul je nog gemiddeld 7 dagen langer in isolatie moeten blijven, tenzij de arts voorstelt de isolatie eerder te beëindigen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 52

Trefwoorden
Déconfinement Regelgeving Coronavirus
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Medisch

  Ook bij onze ervaringen met de ziektekostenverzekering merken we dat een verenigd Europa nog steeds niet perfect georganiseerd is. Ook hier vind je een aantal kleine en grote valkuilen door afwijkende of tegenstrijdige regelgeving. We willen je daar graag voor waarschuwen.
  Ook dit overzicht is geenszins volledig. Dus heb je nieuwe of aanvullende informatie, dan voegen we dit graag toe!

   

  In Nederland is een paar jaren geleden een nieuw zorgstelsel ingevoerd. Je zou kunnen verwachten dat in het kader van de Europese Unie in alle landen eenzelfde stelsel wordt ingevoerd. Dat is helaas niet het geval! Daarom is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn.


  In het land van de afkortingen zul je weer een aantal nieuwe tegenkomen: CMU, SECU, CPAM, ...

  Over het Franse zorgstelsel vind je alles in rubriek Zorgstelsel.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention