allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelevisieTNT - Digitale televisie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

TNT - Digitale televisie

Digitale televisie in Frankrijk

maandag 27 september 2010 , door Hanjo

Gecontroleerd op maandag 10 februari 2020

TNT - Télévision Numérique Terrestre is de Franse versie van de digitale televisie. Sinds 30 november 2011 is dit de enige manier om vanuit de ether televisiesignalen te ontvangen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Televisie kijken in Frankrijk
Beoordeling:
3 stemmen
Bezoeken: 13.247
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

TNT is de Franse opvolger voor het oude, analoge televisiesignaal dat door enorme zendmasten de ether wordt ingestuurd. In Nederland is deze analoge distributie inmiddels stopgezet; in Frankrijk verdween het signaal op 30 november 2011 uit de lucht. TNT gebruikt een digitaal (numérique) signaal dat in MPEG-2 en MPEG-4 formaat wordt uitgezonden. Je ontvangt het met een simpele antenne, waarachter een speciale TNT decoder (adaptateur) wordt gehangen. De meeste televisies die je in Frankrijk koopt, hebben een ingebouwde decoder.

Het TNT-signaal heeft een aantal "black spots", plaatsen waar ontvangst van het signaal met een antenne niet mogelijk is. In dat geval is ontvangst via het internet een alternatief. Tja, en woon je echt "au bout du monde"[1], dan is er nog de schotelantenne met bijbehorende apparatuur.
 

De aanschaf van de adaptateur is geen aderlating. Ik heb ze al voor 30 euro in de supermarkt zien liggen. Maar er bestaan ook meer uitgebreide modellen die twee kanalen tegelijk (double tuner) kunnen ontvangen, of ook internet televisie kunnen verwerken.
Zoals gezegd, kan het apparaat op de normale televisieantenne worden aangesloten, maar er zijn ook speciale antennes (met ingebouwde versterker) die je binnen kunt plaatsen. Veel modellen kunnen worden gevoed via de antennekabel die de decoder met de antenne verbindt. Je kunt er ook een andere decoder op aansluiten (bijvoorbeeld van de schotel) en er zijn gecombineerde decoders voor satelliet en TNT ontvangst.

De decoder wordt met de televisie verbonden via een SCART (péritel) aansluiting, via een antennekabel of via een HDMI kabel. Het zenderaanbod wordt regelmatig uitgebreid en bestaat uit landelijke (onder andere France-2, -3, -4 en -5, en Arte), maar ook regionale zenders. Net zoals bij de decoder van een satelliet wordt maar één kanaal tegelijk omgezet. Je kiest het kanaal op (de afstandsbediening van) de decoder en niet op de televisie.

TNT per satelliet

Woon je in een gebied met slechte TNT-ontvangst, dan kun je het gebruik van een schotel overwegen. Je hebt een parabool van 60 cm nodig die je richt op satelliet ASTRA 19,2° Oost. Verder heb je een topbox nodig die de communicatie tussen schotel en televisietoestel regelt. Deze wordt vaak aangeduid met Terminal TNTSAT. Heeft je televisie HD mogelijkheden, kies dan een HD-versie. Je ontvangt dan het MPEG-4-signaal wat sinds 1 april 2016 de enige keuze is.

Vaak heb je de mogelijkheid om het zenderaanbod uit te breiden met betaaltelevisie, zoals Canal+.

Woordenlijst

Adapteur double tuner Dit is een omvormer (ook wel topbox genoemd) uitgerust met twee ontvangers. Je kunt ermee naar een zender kijken, terwijl je een andere zender opneemt. Opnemen kan soms met een ingebouwde harde schijf, met een externe recorder of op een USB-stick.
Antenne râteau "Hark-antenne", de TV-antenne die op de afbeelding hierboven in dit artikel te zien is.
Emetteur De émetteur is de installatie die het signaal uitzendt.
Fréquence hertzienne Net zoals bij radio, spreekt men bij televisie over de uitzendfrequentie, uitgedrukt in Hertz (Hz), kilohertz (kHz) en megahertz (MHz)
MPEG MPEG staat voor Moving Picture Expert Group. In dit artikel spreken we over een methode voor de compressie van digitale audio en video.
Multiplex Het systeem (TNT) zendt meerdere signalen uit op dezelfde frequentie. Dit wordt multiplexen genoemd. De TNT-ontvanger splitst dit sinaal in de verschillende zenders.
Péritel Dit is de speciale stekker (ook wel SCART genoemd) die de televisie verbindt met een videorecorder, een homecinema-systeem of een TNT- of satellietontvanger.
Zone (non) couverte par la TNT Frankrijk wordt niet volledig gedekt door een TNT-signaal dat met een normale antenne wordt ontvangen. In een Zone non couverte is men dan ook aangewezen op ontvangst per satelliet of via internet-TV.

Op internet: Controleer de TNT ontvangst in jouw gebied


Voetnoten:

[1aan het eind van de wereld

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • TNT-storing door 4G-netwerk

  Ook in Frankrijk wordt een mobiel netwerk van de vierde generatie uitgerold. Sommige televisiekijkers hebben daar last van.

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • TNT - Digitale televisie 12 februari 2018 11:22, door Filip

  Ik woon in Lichtervelde (west-Vlaanderen) ik zou graag de franse zenders ontvangen, zou hier tnt ontvangst zijn?
  liefst zou ik met een gewone antenne werken.
  iemand ervaring ? Met dank !

 • TNT - Digitale televisie 19 februari 2017 18:17, door Wil

  Ik heb een vrij nieuwe flatscreen TV
  En ik heb digitenne materiaal (antenne en ontvanger) van KPN
  Helaas werkte dit dus niet in Frankrijk (waar ik tijden vakantie via de Franse TV sport etc wilde volgen)
  Vraag is of met het nederlandse TV toestel en de antenne van digitenne (in combinatie met een franse digitale ontvanger) TV ontvangst op mijn kampeeradressen mogelijk is
  Waar kan ik een geschikte digitale ontvanger kopen??
  _Groet

  • TNT - Digitale televisie 20 februari 2017 16:08, door Hanjo

   De ontvangers zijn in iedere Franse bouwmarkt en elektronicazaak te vinden en kosten een paar tientjes. Ze zijn te koop met een SCART- en of een HDMI-aansluiting en kunnen zonder meer aan een recent toestel worden aangesloten.
   Of de Nederlandse antenne werkt, is een kwestie van uitproberen.

  • TNT - Digitale televisie 23 juli 2017 00:14, door Wil

   Ik heb contact gehad met de producent van de KPN digitenne antenne (Funcke) en zij zeggen dat deze antenne uitstekend bruikbaar is voor TNT ontvangst.
   Dus alleen nog een receiver kopen in La Douce France

 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention