allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenDe tuin2007 - De tuin
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2007 - De tuin

Met alle foto’s en tekst over het huis lijkt het misschien alsof het werk in de tuin stilstaat. Alles behalve dat...

Het vorige artikel in deze rubriek: 2006 - De oorspronkelijke plannen
Beoordeling:
Bezoeken: 932
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

We hebben allerlei plannen voor het terrein en hebben ook al enkele kleinere projecten aangepakt. Aan de voorzijde van het huis hebben we bij de varkensstallen het hek vervangen en er een kleine houtopslag gemaakt. Een van de varkensstallen is helemaal leeggehaald en omgetoverd tot tuinschuurtje, zodat Hellen binnenkort kan gaan voorkweken.

Ook is het moestuintje alweer onkruidvrij. In februari kan er bijvoorbeeld al knoflook uitgezet worden.

Een kippenren

In het tweede deel van de tuin hebben we een rechthoekig gebied van zo’n 40m² uitgezet en palen in de grond geslagen. Hier omheen komt gaas met openingen van 24mm.
Dan wordt in het midden een hogere paal geplaatst die met metaaldraad met alle hoeken verbonden wordt. Hierover komt een net.
Ja, dat laatste was het plan, maar het lukt niet goed omdat we geen net van voldoende breedte vinden. We plaatsen twee palen met een ligger en leggen vijf banen gaas over de ren. Ook wordt een 1-meter brede heidemat over het gaas bevestigd om wat schaduw te maken. In een van de hoeken komt een nachtverblijf. Ik maak het van schroten. Op het schuine dak komen platen en daarover komen drie rijen dakpannen. Opzij komt een deurtje en haaks daarop de deur om in de ren te komen.

Een kas

In april wordt ook wordt aan de kas gewerkt. De in een aluminium frame gevatte glasplaten waarvan oorspronkelijk de "pukkel" voor het huis was opgebouwd worden ingesloten in balken van 7x7 cm. Hiervoor frezen we 1 cm diepe gleuven in het hout, wat een zeer solide constructie oplevert. De driehoek bovenin en de zijde met de deur worden uit schroten opgebouwd.

In de kas zetten we twee houten stellingrekken en de kweek kan beginnen!

Fase 3 wordt ontgonnen

In het voorjaar kopen we samen met de buren een krachtige zitmaaier. De machine weet zich een weg te banen door het alweer hoge gras, maar vooral onkruid in fase 3.

We ontdekken nog een aantal boompjes en struiken die duidelijk gemarkeerd worden. De rozenstruiken krijgen een constructie van berkentakken waar ze lekker tegenop kunnen groeien. Ook krijgen alle planten een ruime spiegel.

De caravan vindt ook een nieuwe plek in dit gebied wat we met drie rollen gaas van 25 meter afzetten. Dat zijn heel wat palen die de grond in moeten - een werkje wat bij voorkeur direct na een fikse regenbui gedaan wordt.
Achter de caravan maken we tegen het hek aan een border met allerlei verschillende planten. Tegen het hek zetten we 15 meter twijgenmatten van een meter hoog.

Prieel

Wanneer we in juli aan het terras aan de achterzijde van het huis werken, kopen we samen met het terrashout ook een prieel. Het moet in de rozencirkel komen. Volgens de omschrijving is hij 3,20 meter breed en dat moet goed passen.

Wanneer we de schroeven niet meetellen, komen er 82 onderdelen uit de houten palletkrat. We stallen ze uit rond een tafel. Onder de schroeven vinden we ook een montage-handleiding. De stukslijst komt overeen met wat we in de verpakking aantreffen, maar sommige onderdelen staan niet in de handleiding vermeld. Maar het wijst zichzelf en na een paar uurtjes bouwen staat het ding.

De 3,20 meter blijkt de grootste diameter van het dak te zijn. Dat valt dus een beetje tegen. Maar het pakket bestaat uit uitstekend materiaal. Alles past perfect en er ontbreekt niets.
In de rand van de cirkel stond een mini-pergola met aan beide zijden een trellis waar een kiwi in groeit. De trellis is aan beide zijden uit de pergola gehaald een aan het prieel gemonteerd. Aan de andere zijde is iedere trellis opgesloten door een balk.
Nu gaan we in het prieel nog een vloer leggen.

Begin september gaan we verder met het prieel.

De rozencirkel wordt uitgebreid tot een border die volledig op het prieel aansluit.

De vloer in het prieel wordt gelegd. We kiezen hetzelfde hout als we voor de vloer van de veranda voor het huis hebben gebruikt.

Ook wordt een grondkabel aangelegd en we monteren een lichtslang als avondverlichting. Het prieel is af.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 124

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • De tuin

  In deze rubriek beschrijven we de projecten die we rond het huis en in de tuin uitgevoerd hebben. Ook beschrijven we wat toekomstplannen.

  Onderaan ieder artikel in deze rubriek vind je een link naar het volgende artikel. Zo kun je gemakkelijk door de rubriek bladeren.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention