allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenDe tuin2009 - De tuin
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2009 - De tuin

Na een niet al te strenge winter is het weer in maart zodanig dat we de tuin aan de slag kunnen. We hebben allerlei plannen en wanneer we met een gedeelte bezig zijn, komen er steeds weer plannen bij. Wat we aan het begin van het seizoen al weten, zijn:
- een hek met border langs de akker;
- een vijver;
- een zwembad;
- een blokhut;
- een vergrote moestuin met tuinhuisje.

Het vorige artikel in deze rubriek: 2009 - De blokhut
Beoordeling:
Bezoeken: 893
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een hek en een border langs de akker

Tussen het gemaaide deel van de tuin en de akker ligt nog een onontgonnen strook van ruim 2,5 meter breed. Zo’n 1,5 meter hoort bij onze tuin. Het betekent dat wij nog eens 200 m2 moeten ontginnen.

In maart beginnen we met het eerste deel. Er komt een hekwerk. Het voorste deel is van gaas en daarna komt een stuk waar we een trellis-hekwerk plaatsen. Daarvoor komt een border met een afscheiding van betonnen paaltjes.
Op de foto links zie je de nieuwe border in mei. Op de akker groeit de maïs gestaag.

Een vijver

Al een jaar willen we voor het terras aan de achterzijde van het huis een vijver aanleggen. De vijver komt op de plek waar wij het eerste jaar een kleine moestuin hadden gemaakt. Sinds die tijd heeft het braak gelegen. Je vindt een schets in de portfolio van dit artikel.

Begin april 2009 gaat de schop erin. De vijver moet zo diep worden dat vissen en waterlelies erin kunnen overwinteren - minimaal 80cm diep dus.

Eerst leggen we een laag worteldoek en daarover komt het pvc. We hebben al een pompje gekocht en wat eerste planten voor in het water en aan de oever.
Nu moeten we op zoek naar leisteen voor de afwerking. Aan de achterzijde komt over de hele lengte nog een soort vlonder.
Een aantal dagen en heel wat kruiwagens verder is de kuil gegraven en kunnen we met het vullen beginnen.

Ook het tweede weekend van mei heeft 3 dagen, want op vrijdag 8 mei viert Frankrijk de bevrijding. Het is weer prima weer om in de tuin verder te gaan. Eerst halen we in de buurt 5 m2 leisteen. Daarna gaan we op pad om hout voor de steiger te kopen. Met een aanhangwagen volgeladen keren wij terug en gaan direct aan de slag.

Na een weekendje hard werken, soms onderbroken door wat regenbuien, kunnen we op zondagavond tevreden naar de vijver kijken. De lelijke plek in de tuin is omgetoverd tot een leuke vijver.

Over een week gaan we vissen en nog meer vijverplanten halen.
En de eerste bewoner hebben we al op de foto staan. Kijk maar in de portfolio van dit artikel...

Eigenlijk was het niet gepland maar het vlonder bevalt zo goed dat we het nog een stuk uitbreiden. Het sluit nu aan tussen vlonder en terras. Het volgende weekend is ook de trap gemaakt en is het geheel klaar.

De moestuin

Ook de moestuin wordt grondig aangepakt. Langs de tegels aan de zijkant zetten we betonnen bakken die gebruikt worden voor pilaren bij hekken. Daarin wordt van alles geplant en gezaaid. Ook wordt de moestuin iets vergroot zodat we ook weer aardappels kunnen zetten.

We zetten ook een nieuwe pergola die als toegang dient.
Volgend jaar komt er nog een klein stuk bij de moestuin en leggen we ook langs dit gedeelte een rand van grindtegels. Dat remt de slakken af!

Een zwembad

Vorig jaar hebben we ook al even aan een zwembad gedacht, maar we waren toen niet zo te spreken over een offerte voor een volledig ingegraven zwembad. Bovendien hadden we te weinig bedenktijd omdat het anders pas na de zomer geplaatst kon worden.

Dit jaar zijn we er op tijd bij. We hebben nog eens goed rondgekeken en kiezen voor een houten zwembad dat gedeeltelijk wordt ingegraven. We zijn ervan overtuigd dat dit beter past bij de stijl van onze tuin.

Nadat we een geschikte leverancier hebben gevonden en een passende offerte hebben ontvangen, kunnen we op 10 april een "déclaration préalable" inleveren bij de burgemeester. Op de aangifte vermelden we ook een blokhut (het bruine blokje op de tekening) die de caravan moet gaan vervangen. Je leest er hieronder meer over.

Half juni moet het graafwerk ongeveer beginnen, want we hebben als uiterste opleveringsdatum 14 juli aangegeven. Daarna moeten we zelf de afwerking gaan doen.

In een apart artikel lees je hoe het verder gaat...

Een blokhut

Zoals we hierboven bij het zwembad al aangaven, bestellen we ook een blokhut. Hij wordt samen met het zwembad geleverd, maar behalve de fundering gaan we de opbouw helemaal zelf doen. We moeten het nog even met dit plaatje uit de catalogus doen, maar tegen eind juli moet hij er daadwerkelijk staan.

Je leest meer over de blokhut in een apart artikel...

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Het plan De folie is over het worteldoek geplaatst De eerste kikker in de vijver

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • 2009 - Een zwembad

  In 2009 laten we een houten zwembad plaatsen. Het wordt gedeeltelijk ingegraven.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 114

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • De tuin

  In deze rubriek beschrijven we de projecten die we rond het huis en in de tuin uitgevoerd hebben. Ook beschrijven we wat toekomstplannen.

  Onderaan ieder artikel in deze rubriek vind je een link naar het volgende artikel. Zo kun je gemakkelijk door de rubriek bladeren.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention