allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenHoe "bio" en "eco" is Frankrijk?"Groen" Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

"Groen" Frankrijk

Wat betekenen de termen op groene producten?

woensdag 17 november 2010 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Groene producten hebben de aandacht - ook in Frankrijk. De producenten gebruiken verschillende termen, zoals "bio", "durable", "responsable", "naturel" en "biodégradable". Maar wat betekenen die termen die op de verpakkingen staan nou precies?

Beoordeling:
Bezoeken: 296
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2010 publiceert het verantwoordelijke Franse ministerie (Ministère de l’économie, des finances et de l’industrie) een eerste gids die zeven "groene termen" omschrijft. Het werk is daarmee nog niet gedaan, want in 2011 verschijnt een tweede gids met nog eens acht termen.

Doel van de campagne is om de consument te helpen misleidende informatie (het zogenaamde "greenwashing" of badigeonnage vert) te herkennen.

Bio

De term bio staat voor een gereglementeerde en gecontroleerde productiewijze die het milieu respecteert: de biologische landbouw. Biologische landbouw wordt door Europese regelgeving gecontroleerd en gecertificeerde producten mogen het afgebeelde logo dragen[1].

Maar de term wordt niet alleen voor landbouwproducten of levensmiddelen gebruikt. In dat geval moeten de gebruikte grondstoffen biologisch verantwoord zijn geproduceerd. Bij een "bio" teeshirt is niet het shirt, maar het katoen biologisch verantwoord gekweekt.
Op deze producten moeten de bio grondstoffen en hun percentage worden aangegeven.

Biodégradable

Producten of verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn, mogen dit logo dragen. Ze moeten voldoen aan de Franse norm NF EN 13 432: 2000, wat inhoudt dat natuurlijke processen voor een verantwoorde, volledige afbraak zullen zorgen. Toch moet een waarschuwing op de verpakking worden vermeld die ervoor moet zorgen dat de consument het milieueffect niet veronachtzaamt: Ne l’abandonnez pas dans la nature.

Durable

De term die voor duurzaamheid staat, mag alleen worden gebruikt in samenhang met duurzame ontwikkeling (développement durable), tenzij het product een lange levensduur heeft. De term moet blijk geven van een werkelijke toewijding aan het milieu van de producent of organisatie.

Conformité

De term expression d’une conformité à la reglementation zegt eigenlijk niet veel extra, want iedere producent is al gehouden aan bepaalde regels. Laat je er dus niet door misleiden - het voegt geen "groene" waarde toe aan het product.

Naturel

Voor niet-levensmiddelen geeft deze term aan dat weinig of niets is veranderd aan de natuurlijke staat van het product en mag worden gebruikt wanneer het product voor minimaal 95% uit natuurlijke producten bestaat. Exacte percentages moeten op het product worden aangegeven.

Responsable

Deze term toont een oprechte betrokkenheid van een bedrijf of organisatie voor een transparant en ethisch gedrag dat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, gezondheid en welzijn van de samenleving. Deze betrokkenheid moet worden vertaald in concrete, meetbare acties.
Van de tekst op de verpakking moet de verbruiker al een eerste indruk krijgen van de omvang van de aanpak van de producent.

Sans substance X

Deze term duidt op de afwezigheid van een bepaalde substantie in een product (geen levensmiddelen). Het mag alleen worden gebruikt als aanvullende informatie en mag niet worden vermeld wanneer de substantie nooit in dit soort product werd toegepast.

Op internet: Gids van het Ministère de l’économie, des finances et de l’industrie


Voetnoten:

[1De linker afbeelding is het Europese logo, de rechter het Franse.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention