allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenHoe "bio" en "eco" is Frankrijk?In Combrailles wordt weer biomelk opgehaald
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

In Combrailles wordt weer biomelk opgehaald

Er is gebrek aan Franse biologische melk

dinsdag 30 november 2010 , door Hanjo

Sinds 2003 hadden de biologische melkproducenten in het grensgebied van de Creuse, Allier en Puy de Dome geen inzamelaar meer. Voor een tiental werd uiteindelijk een oplossing gevonden: de firma Biolait, gevestigd in Loire-Atlantique, maar al zeer actief in de Haute-Loire, Cantal en de Allier, heeft de inzameling weer op gang gebracht in dit gebied dat Combrailles heet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Fransen het meest blootgesteld aan pesticiden
Beoordeling:
Bezoeken: 211
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 1994 kent de biologische landbouw nog weinig of geen economisch belang. Toch besluiten enkele melkveehouders in het westen van Frankrijk het inzamelen van biologische melk te organiseren. Biolait is vandaag is de grootste organisatie van (uitsluitend) biologische koemelk. Bij de SAS[1] zijn meer dan 450 bedrijven, ruim 700 boeren aangesloten. Verspreid over 52 departementen vertegenwoordigen ze een potentiële 53 miljoen liter biologische melk per jaar. Met deze melk worden meer dan 150 biologische zuivelproducten gemaakt.

Auvergne, steeds meer bio

Van haar kant neemt de regio Auvergne diverse maatregelen om de ontwikkeling van de biologische landbouw te stimuleren met als doel om de Auvergne "de nummer 1 bio-regio van Frankrijk" te maken. De ondersteuning van de regionale biologische landbouw is tussen 2005 en 2010 toegenomen van € 200.000 tot € 1,3 miljoen per jaar. Naast het ondersteunen van de producenten is ook een plan gelanceerd om bio aan te moedigen in bedrijfsrestaurants en schoolkantines (in 2009 werden in scholen 28.000 biologische maaltijden geserveerd). Het plan behelst ook onderzoek en ontwikkeling, en het bevorderen van de collectieve structurering van de biologische sector. Inspanningen die hun vruchten afwerpen: het aantal bedrijven dat op biologische landbouw draait, is de afgelopen jaren in de Auvergne steeds toegenomen.

De interprofessionele vereniging Auvergne Biologique, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de biologische sector in de regio, onderstreept deze "gezonde" bio. In 2009 had de Auvergne 674 AB gecertificeerde bedrijven, wat een stijging vertegenwoordigt van 28% ten opzichte van 2008. In 2009 zijn meer dan 150 conversieprojecten ontstaan, tegen dertig in het jaar ervoor. Dat betekent een verhoging met een factor 3,5 in 2 jaar. Men kijkt uit naar een verdere impuls om aan de groeiende verwachtingen van de consument te voldoen die meer aandacht voor de herkomst van de producten heeft.

(*) Bron: FranceAgriMer/ssp

Op internet: Website Biolait


Voetnoten:

[1SAS = société par actions simplifiée, een soort naamloze vennootschap

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Combrailles (in het blauw) in Auvergne

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention