allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBankGrote verschillen bankkosten per regio
 

Grote verschillen bankkosten per regio

dinsdag 21 mei 2019 , door Hanjo

100% Internetbanken hebben vaak de laagste bankkosten. Bij de traditionele banken blijven er veel verschillen bestaan tussen regio’s binnen hetzelfde netwerk, aldus prijsvergelijker meilleurebanque.com.

Het vorige artikel in deze rubriek: Gezamenlijke bankrekening
Beoordeling:
Bezoeken: 971
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Net als de prijzen van voedsel of onroerend goed variëren de bankkosten sterk van regio tot regio in Frankrijk. Gemiddeld is er een verschil van 23% tussen de meest en minst dure regio.

Na het definiëren van drie klantprofielen (jong, werkend, gepensioneerd) zegt deze website: "Van de drie onderzochte profielen hebben Occitanie en Auvergne-Rhône-Alpes de hoogste tarieven. In Auvergne-Rhône-Alpes bedraagt het gemiddelde jaartarief voor een jongere € 100,68. Het bedrag is € 232,44 voor werkenden en € 175,29 voor senioren.

Corsica is goedkoper voor jongeren en werkenden

Corsica is daarentegen het goedkoopste in bankkosten in zowel de jonge als de actieve categorieën, met kosten van € 137,79 over een jaar. De regio Grand-Est blijkt de goedkoopste voor senioren.

De prijsvergelijker merkt ook aanzienlijke regionale tariefverschillen op die worden omschreven als "het mysterie van het traditionele bankieren" binnen hetzelfde banknetwerk (zie onderstaande tabel). Zo rekent Crédit Agricole Alsace Vosges op het jonge profiel € 31,51 en een collega uit Alpes Provence € 99,84 vraagt, drie keer zo duur dus (217% verschil)! "Dit soort grote kloven kunnen bij bijna alle banken worden gevonden (Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Banque Populaire of Caisse d’Epargne)" betreurt de website.

Ook de tariefwijzigingen variëren per regio (zie onderstaande tabel). Voor een jonge klant zijn de kosten in één jaar tijd gestegen in Normandie (+3,48%), Bretagne (+5,10%) en Pays-de-la-Loire (+3,51%). In Hauts-de-France daalden de kosten het meest voor jongeren (-6,28%), gevolgd door Grand-Est (-4,48%) en Île-de-France (-3,77%).

Wat de bankkosten betreft, blijven de internet- en/of 100% mobiele banken zeer concurrerend: voor jongeren in Auvergne-Rhône-Alpes bedragen de kosten € 1,58 bij Boursorama, tegenover € 201,23 voor de bank Rhône-Alpes (een dochteronderneming van Crédit du Nord). Een soortgelijke observatie voor werkende mensen, maar met een gat van een factor twaalf! In de Auvergne bedragen de kosten voor Boursorama € 32, tegenover € 431,20 voor Banque Marze.

Terwijl deze online banken vooral jonge en actieve klanten aantrekken, vindt de prijsvergelijker dat ook senioren betrokken moeten worden. "De 60-plussers blijven een bevolking die veroverd moet worden voor online bankieren, waarbij ze niet altijd vertrouwd zijn met nieuwe technologieën", zegt meilleurebanque.com.

De bankkostenvergelijker is van mening dat zij "er alle belang bij zouden hebben om aan de slag te gaan, aangezien de kosten van traditionele banken ontmoedigend zijn voor senioren". In Hauts-de-France bijvoorbeeld is de goedkoopste bank voor dit profiel Crédit Agricole Nord de France met € 84,57 en de duurste € 302,60.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention