dinsdag 25 januari 2011 , door
Bewerkt op zondag 12 augustus 2018
Minimaal één lichtpunt is vereist in alle ruimtes waar het de bedoeling is in rond te lopen, in of grenzend aan de woning.
Ook een hoofdingang en eventuele dienstingang dienen van een lichtpunt te worden voorzien.
In andere ruimtes, zoals een vrijstaande garage of een tuinhuisje, is een lichtpunt optioneel.
Ruimtes van minimaal 35m² dienen twee lichtpunten te hebben die onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld.
Behalve in bijzondere gevallen bevinden de lichtpunten in woonkamer, keuken en slaapkamers zich in het plafond.
In geval dit technisch onmogelijk is (of in geval van gehele renovatie), mag ieder lichtpunt worden vervangen door twee geschakelde wandstopcontacten.
Speciale DCL (Dispositif de Connexion pour Luminaires) dozen waren tot Amendement 5 van de Franse norm NF C 15-100 verplicht bij nieuwbouw wanneer op het lichtpunt nog geen verlichting is aangesloten.
Ze zijn uitgerust met universele stekkers die de verbinding maken met de armaturen zelf.
Vanaf amendement A5 (eind 2015) mag verlichting ook zonder deze DCL worden aangesloten, maar uitsluitend in de volgende gevallen:
Voor de bedrading kan van aders met een massieve kern van 1,5mm² gebruik gemaakt worden. Een grotere dikte mag, maar wordt niet aanbevolen.
Laat je niet verleiden om verschillende diktes door elkaar te gebruiken. Dit wekt alleen maar twijfel over de kwaliteit van de installatie op.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van verlichtingcircuits. Alleen de kleur van de nuldraad (blauw) en de aarding (geelgroen) is verplicht. Voor de fase gebruik je rood of zwart en met de kleuren van de andere aders mag je spelen.
Een lichtcircuit wordt gezekerd met een automatische zekering van 16A[1] of een smeltzekering van 10A. Smeltzekeringen zijn nog steeds toegestaan, maar raken langzaam uit de gratie.
De zekering hoeft niet exclusief voor één lichtpunt te worden gebruikt. Tot 8 lichtpunten mogen in dezelfde groep worden opgenomen, maar uitsluitend lichtpunten!
[1] Een automatische zekering van 10A mag ook worden toegepast!
Nog enkele verlichtingcircuits.
Huidige bezoekers: 46
In deze rubriek vind je alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie. Waar wijkt ze af van die in Nederland en waar moet je speciaal op letten. In een reeks van artikelen gaan we van centrale tot stopcontact.
Enkele schema’s komen van de website http://entraidelec.com.
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal