allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenOp z’n FransA la Française
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

A la Française

Op de Franse manier

zaterdag 7 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 20 augustus 2018

Wanneer een Fransman "à la Française" zegt, doelt hij op specifiek Franse ontwerpen of gebruiken. We zijn er al een aantal tegengekomen en laten ze hier de revue passeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: 1 april
Beoordeling:
Bezoeken: 1.345
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De garagedeur

Op zich is er niet veel bijzonders aan te zien, maar toch kenmerken de kleine ruitjes en de speciale manier waarop de deuren scharnieren deze Franse garagedeuren.

Het plafond

Een echt Frans plafond bestaat uit zichtbare (eikenhouten) balken die relatief dicht bij elkaar zijn geplaatst. Het is de trots van vele huisbezitters, maar ook een crime omdat het onderhoud redelijk bewerkelijk is.

De japon

In de achttiende eeuw was de "robe à la Française" zeer gewild bij de dames. De japon heeft meerdere onderrokken die met behulp van manden in vorm gehouden worden.

Frans reliëf

Een prent in een passe-partout die bestaat uit meerdere lagen.

Franse luiken

Voor bijna ieder Frans raam zit een luik, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Deze luiken met lamellen verdienen het predicaat "à la Française".

Doperwten op z’n Frans

Er zijn diverse recepten die het toevoegsel à la Française in hun naam hebben, maar de petit-pois staan veruit aan de top:

Dop de erwten. Snipper de sjalot. Verwarm de olijfolie. Fruit de sjalot en erwtjes op een zacht vuur (circa 5’). Voeg een bodempje water toe, zet een deksel op de pan en stoof de groenten gaar (circa 12’). Voeg 5’ vóór het einde de in reepjes gesneden sla toe. Breng op smaak en voeg van het vuur de peterselie toe.

Table à la Française

De Franse tafel is meer dan alleen waar en hoe je de vork neerlegt (punt omhoog of omlaag). Ook de gehele schikking en de plaatsen van de verschillende gasten zijn tot in de kleinste details geregeld.

Jardin à la Française

De tuin staat niet voor niets bij de tafel. Wat opvalt aan de Franse tuin is zijn organisatie en symmetrische structuur. Een harmonie van land en water die aan de natuur wordt opgelegd.

Franse toilet

In Frankrijk zie je vaak langs de snelweg of op de camping een hurktoilet. Wij noemen het een Frans toilet, maar de Fransen noemen het een Turks toilet, omdat het uit het oosten is overgenomen. Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Ook is het hygiënischer en korter in gebruik, omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.

L’amour à la Française

Liefde op z’n Frans was in 2007 de Franse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Maar in Helsinki was de Franse groep Les Fatals Picards niet erg succesvol. Van de 24 deelnemers lieten ze er slechts twee achter zich. Het liedje is een combinatie van Frans en Engels: romantiek en punk.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention