allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesDe makelaar en taxateurLaat de Immo links liggen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Laat de Immo links liggen

Je kunt ook kopen zonder makelaar!

dinsdag 18 juni 2013 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 10 februari 2020

In Frankrijk wordt bijna de helft van alle huisverkopen zonder tussenkomst van een makelaar gedaan: achat immobilier entre particuliers. Misschien hebben de makelaars dat aan zichzelf te danken, gezien de hoge courtagekosten die de Fransen niet meer willen betalen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Immo: geen verkoop, geen betaling!
Beoordeling:
Bezoeken: 5.392
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat Franse kopers kunnen, kun jij ook. Eén op de twee Franse kopers in staat is om zonder makelaar op veilige wijze een Frans huis te kopen, zonder makelaar. In dit artikel hebben we wat suggesties verzameld die van pas kunnen komen wanneer je overweegt om onroerend goed te kopen in Frankrijk. Doe je dat zonder agent immobilier dan kan dat je flink wat geld besparen op de aankoop.

Let wel, we zijn niet tegen de Franse makelaars. Ze doen nuttig werk en velen geven wat extra service na de verkoop, wat je heel wat ergernis en zoektijd kan besparen.

Hoe vind je een woning?

Het feit dat je dit artikel leest, betekent dat je je weg kunt vinden op het internet. Dat is de plek waar je het gemakkelijkst naar een woning op zoek kunt gaan. Een aankoopmakelaar zou precies hetzelfde doen, dus daar schiet je niet veel mee op!

Enkele tips:
Wanneer je op zoek gaat naar een door Nederlanders opgeknapt huis, maak je meer kans iets van je gading te vinden. Nederlanders in Frankrijk zetten hun huis vooral te koop op websites als bijvoorbeeld:
Vind je daar niet het juiste pand dan kun je ook de enkele Franse sites bezoeken die huizen aanbieden zonder makelaar:
En op deze internationale site kunnen verkopers hun huis gratis in meerdere talen te koop aanbieden zonder makelaar:
Voor allerlei suggesties over dit onderwerp kun je ook terecht op:
Frankrijk is een groot land. We schrijven er over in een ander artikel. Kies eerst het gebied dat jou het meest bevalt. Om daarvan zeker te zijn zou he die streek vaak en in verschillende jaargetijden moeten hebben bezocht.
Heb je een keuze gemaakt en ben je ter plekke, informeer dan bij de bakker, het gemeentehuis of in de kroeg dat je op zoek bent naar een huis.
Op deze website helpen we je met zoeken naar het voor jou ideale gebied. Kijk in artikel: Jouw eigen stukje Frankrijk.

Hoe beoordeel je het pand?

De bewoner of eigenaar kan je de beste informatie geven over een woning. Een makelaar komt er soms ook pas voor de eerste keer en hij weet niet of het land in de winter onder water staat!
De verkoper heeft een meldingsplicht van alle gebreken en zelf heb je een onderzoeksplicht. Bij de verkoop moet de eigenaar je een Dossier Technique leveren met allerlei technische onderzoeken van de woning. Ze zeggen niets over de algemene bouwkundige staat, over het bestemmingsplan en over de mogelijkheid om uw plannen met het huis uit te voeren.

Je kunt daarvoor een deskundige inschakelen.

Een dergelijk onderzoek kost geld, maar veel minder dan wat een makelaar vraagt. Bovendien is het advies dat je krijgt onafhankelijk en meestal goed onderbouwd.

Een bod doen

Doe een bod wanneer de woning je bevalt en biedt flink onder de vraagprijs. In Frankrijk wordt net zo vaak onderhandeld over de prijs als in Nederland. Maak je in dit stadium geen zorgen om ontbindende voorwaarden, verborgen gebreken of contractuele handigheidjes. Pas nadat je bij de notaris bent geweest, begint je bedenktermijn waarbinnen je altijd van de koop af kunt. Je hoeft alleen maar mondeling overeenstemming te bereiken over de prijs en over eventueel mee te leveren meubels.

Zorg dat je een fototoestel of videocamera bij je hebt en registreer alles, zowel binnen als buiten het huis.

Overeenstemming

Heb je overeenstemming over de prijs, dan ga je bij voorkeur naar een notaris voor het laten opmaken van een voorlopig koopcontract, een compromis de vente.

Om er zeker van te zijn dat alles op de juiste manier in het contract staan, kun je een (Nederlandstalige) specialist inhuren, die ervaring heeft met dit soort Franse contracten. Ze rekenen meestal 1% van de aankoopprijs, maar in ruil daarvoor mag je een begeleiding van begin tot einde verwachten bij alle contracten en contacten met alle partijen die bij de verkoop betrokken kunnen zijn, zoals de verkoper, de notaris, de gemeente, maar ook landbouworganisatie SAFER.

Financiering

Voor de financiering kun je naar een Nederlandse bank gaan, maar ze doen tegenwoordig heel lastig bij hypotheken op een buitenlandse woning. Ga je naar een Franse bank, dan kan de rente bovendien gunstig uitvallen.

Je kunt bij Nederlandssprekende specialisten terecht zoals

Voor relatief zeer geringe kosten helpen zij je aan een passende hypotheek bij een Franse bank.

Samengevat

Als je alle aangegeven hulp zou inschakelen, kom je aan kosten niet verder dan gemiddeld zo’n 3% van de aankoopprijs, de helft van wat een makelaar vraagt. Bovendien heb je dan onafhankelijk advies van erkende specialisten, die uitsluitend opkomen voor jouw belangen. Want bedenk dat een verkoopmakelaar in de eerste plaats voor de verkoper werkt!

 

Voetnoten:

[1Deze website doet aan linkruil met onze website

 

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention