allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairAfvoerAfvoerleidingen aanleggen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Afvoerleidingen aanleggen

woensdag 18 mei 2011 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 2 december 2019

Tegenwoordig worden bijna alle afvoerleidingen in PVC uitgevoerd, een materiaal waar relatief gemakkelijk mee te werken is.

Het vorige artikel in deze rubriek: Aftakking op afvoerleiding
Beoordeling:
Bezoeken: 5.848
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de bouwmarkt of bij de loodgieter zijn pijpen, bochten en koppelingen in alle vormen en maten te verkrijgen. Het is wel raadzaam om onderstaande minimumdiameters aan te houden.

PVC buis

PVC leidingen zijn beschikbaar in een flexibele slang (flexible) en in buizen (rigide = star). Meestal wordt het woord tuyau gebruikt, maar steeds vaker duikt ook het woord tube op.

Diameters van PVC buizen tuyau
32mm 50mm 80mm 125mm
160mm 250mm 40mm 63mm
100mm 140mm 200mm 315mm
De buizen zijn vaak ook leverbaar met een verbreed einde. Zo kun je twee buizen in elkaar schuiven, wat je weer een koppeling scheelt.

Koppelingen

Het stelsel van buizen wordt canalisation genoemd. Voor de koppelingen kun je van deze volgende onderdelen gebruik maken.

Om de leiding te kunnen ontstoppen is het raadzaam om een tampon de visite (of bouchon de visite), een einddop met schroefdeksel, aan te brengen.

Verbinden

Je "lijmt" de onderdelen aan elkaar met colle PVC. Maak voor je de lijm aanbrengt eerst een droge verbinding. Zet dan met een watervaste viltstift een streep over de te koppelen delen en markeer ook hoe ver het ene deel in het andere past. Haal de koppeling zeer los en breng de lijm aan. Nu schuif je de delen weer in elkaar en zorgt dat je een doorgetrokken streep ziet.

 • Werken met PVC-lijm
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Water en sanitair > Afvoer

  PVC-buis wordt vooral gebruikt voor afvoerleidingen. De verschillende onderdelen worden verbonden met PVC-lijm.

Dalingshoek

Houd rekening met een minimale daling van 1 cm per strekkende meter. Steiler is natuurlijk beter, maar een te steile daling kan extra lawaai veroorzaken.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Dompelpomp

  Een dompelpomp of klokpomp is een pomp die geheel in de te verpompen vloeistof wordt ondergedompeld.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Afvoerleidingen aanleggen 29 augustus 2011 00:31, door Jan Middel

  Ik vind uw site een aanvulling voor mensen die in Frankrijk zelf willen klussen of het na het lezen hiervan zich nogmaal bedenken en het alsnog aan de vakman overlaten iets wat soms de verstandigste oplossing blijkt te zijn zeker op electra gebied.

  Maar mijn opmerking gaat echter meer over het leggen van pvc afvoer;eidingen ? U geeft aan 1 cm afloop per strekkende meter u geeft ook aan nog meer verloop is nog beter !
  Mijn voorbeeld moet u aan het denken zetten in Frankrijk word een toilet doorgaans gespoeld met 6 ltr water in het gunstgste geval 9 ltr mocht iemand op een zolder etage een horizontale buis hebben liggen van 5 a 6 mtr met een totaal verloop van 5 a 6 cm dan zal bij een spoeling van 6 ltr het water eerder weglopen dan het toiletpapier en de faeces waardoor er een verdroging kan ontstaan echter als er een douche cq wastafel na het toilet is gemonteerd dan zorgt deze voor de nodige doorstroming.

  Van een goed functionerende installatie gaat mijn hart sneller kloppen maar van een slecht funtionerende installatie krijg ik slappeloze nachten . Conclusie is dus : een te sterk aflopende afvoerleiding loop in de regel droog. Dit geldt ook voor een te grote leiding met maar één afnemer. Binnenshuis afschot 5 mm per mtr buitenshuis zijn de lengtes langer en komen er meer afnemers bijeen hier geldt de norm 1 cm of meer met inachtneming van het drooglopen . Met vriendelijke groet Jan

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention