allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairWarm waterElektrische boilers
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Elektrische boilers

zaterdag 21 mei 2011 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 28 augustus 2018

Elektrische boilers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Wat zijn de verschillen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Een extra boiler plaatsen
Beoordeling:
3 stemmen
Bezoeken: 6.211
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Er zijn drie types boilers:

 • à accumulation of cumulus;
 • instantanés;
 • à faible capacité.

Wat zijn de eigenschappen van deze drie types?

Een chauffe-eau instantané is feitelijk een geiser, waarin warm water naar behoefte wordt geproduceerd. Er wordt geen warm water opgeslagen en je gebruikt hem normaliter bij één enkel tappunt. De productiecapaciteit per minuut ligt tussen de 3 en 4 liter water van ongeveer 40 °C. Het is een echte energievreter!

Een chauffe-eau à accumulation is een boiler die bestaat uit een voorraadtank waarin het water op een constante temperatuur wordt gehouden. Het warme water bevindt zich bovenin en wordt door kouder water onderin aangevuld bij gebruik. Zijn capaciteit begint bij 50 liter. Het water hoeft niet de gehele dag te worden opgewarmd. Dit kan bijvoorbeeld beperkt worden tot de daluren, maar dan moet de afname in de overige (piek-)uren beperkt blijven!

Er bestaan horizontale en verticale uitvoeringen. Je kunt kiezen, afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar... Er geldt een minimale afstand tussen de boiler en bepaalde gebieden van de badkamer, waardoor een horizontale boiler soms een vereiste wordt! Zie ons artikel Badkamer en veiligheid.

Een chauffe-eau à faible capacité is het kleine broertje van de boiler. Door zijn compacte uitvoering kan hij zowel aan een muur als in specifieke situaties (odner de spoelbak) worden toegepast. Zijn beperkte capaciteit ligt meestal tussen de 10 en 50 liter en het vermogen ligt tussen de 900 en 2.000 Watt. Ze zijn niet bedoeld voor een permanent dagdagelijks gebruik van een geheel huishouden.

Verwarmingselement

Het belangrijkste prijsverschil in de verkrijgbare type boilers zit in het gebruikte soort verwarmingselement. Je hebt een goedkopere chauffe-eau blinde en een duurdere chauffe-eau stéatite.

Chauffe-eau blinde

Deze goedkopere versie heeft een gepanserd (= blinde) element dat direct contact maakt met het water in de boiler. Daardoor is er meer kans op kalksteen. Om het element te kunnen vervangen, moet de boiler eerst worden geledigd.

Chauffe-eau stéatite

Deze boiler heeft een keramisch (= stéatite) element dat door een mantel wordt beschermd tegen kalkaanslag. Voor het vervangen van het element hoeft de boiler niet te worden geledigd.

Inhoud en vermogen

Natuurlijk hebben inhoud en vermogen ook invloed op de prijs. Dat gaat niet altijd recht evenredig, want een boiler van 150 liter is vaak duurder in aanschaf dan een (meer gangbare) uitvoering in 200 liter. De boiler van 100 liter is meestal het goedkoopst en is voor een tweepersoons huishouden ruim voldoende.

Boilers met een hoger vermogen verwarmen het water sneller en hebben vaak een beter rendement.

Kwaliteit

Kwaliteit vind je terug in de gebruikte materialen, de isolatie (ook geluid!), het rendement en de levensduur van de boiler.

Geleverde onderdelen

Kijk goed na wat je bij een bepaalde boiler krijgt. In de doos van de goedkoopste zit alleen de boiler en wat bevestigingsmateriaal. Bij duurdere boilers wordt ook vaak het aansluitmateriaal (overloop, beveiligingsventiel, flexibele slangen, ...) meegeleverd. Dat maakt het prijsverschil weer een stukje kleiner!

Garantie

Boilers blijvenkwetsbare apparaten. Let daarom goed op de garantiebepalingen. Bij diverse merken wordt het apparaat aan huis gerepareerd of zelfs vervangen.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 3 bijdragen
 • Elektrische boilers 19 augustus 2018 11:54, door lia hemerik

  Boiler Adesio merk Gapsa bestaat niet meer. verwarmingselement is vrijdag doorgebrand. Het is een keramisch element 3000W 230V, ca 41 cm lang zonder de kop en 3,6 mm diameter, kop is voorzien van 6 electrische aansluitingen waarop er op 2 bedrading is aangesloten.
  Het is heel koud douchen kan ik u verzekeren. Wie kan ons helpen. Het internet al 2 dagen afgezocht!
  Alvast bedankt.
  Lia Hemerik

 • Elektrische boilers 14 april 2013 19:02

  Je bedoelt dat je een ventiel open moet zetten om geen onderdruk te krijgen?!

  • Elektrische boilers 21 juni 2013 12:45, door janwillem

   Op de z.g. inlaatcombinatie zit een knop waarmee het overdruk ventiel kunt openen,via het trechtertje en de afvoer loopt het water dan uit de ballon,om geen vacuum te trekken moet de warmwaterkraan openstaan,die krijgt zijn water boven uit de ballon.
   Ik ga binnenkort mijn gasgeisertje vervangen door een el. boiler.
   met vr groeten Jan

 • Elektrische boilers 28 januari 2012 20:14, door laetitia van haren

  Voor een huishouden van 2 personen is een inhoud van 100 liter ruim voldoende... onze boiler is pas vervangen; we hadden een 300 liter en nu wilde ik een 200 liter boiler want de kinderen zijn uit huis en we zijn dus meestal met zijn tweeen, vaak weg voor korte of langere tijd en alleen met kerst is het huis een paar dagen vol. Het is me zelfs niet gelukt een 200 liter boiler te krijgen. De electricien heeft erop aangedrongen dat we toch een 300 liter nemen, want dan hebben we altijd alleen nachtstroom nodig. (we wonen in Frankrijk; in de région Rhône Alpes) Maar wij zijn ook nog eens milieubewust, dus nemen we altijd een douche, en meestal heel kort, en slaan wel eens een dagje over als ’ t zo uitkomt. De installatie en aankoop waren duur, maar nu moeten we ook nog al dat water warm houden. Of is het waar dat het uiteindelijk niet veel uitmaakt om zo’n grote massa water warm te houden die je heel langzaam opmaakt vergeleken met een kleine hoeveelheid die steeds bij moet warmen? Maar voor de kwaliteit van het water vind ik het geen prettig idee dat het zo lang in die boiler staat. 300 liter in de boiler op 65 graden is wel 600 liter in het gebruik! Ik vind dit echt heel erg. Zou ik deze grote boiler maar gewoon te koop moeten zetten en een kleinere installeren of haal ik dat er nooit meer uit?

  • Elektrische boilers 9 mei 2012 22:12, door andrew

   ik keek op internet naar boilers en kwam hier terecht. Ik weet niet precies hoe ik mijn boiler (in een huis in Frankrijk) moet leegmaken in verband met de vorst in de winter. Dus ik keek op internet hoe die dingen in elkaar zitten. dit is het eerste nuttige artikeltje dat ik tegen kom omdat hier instaat wat het betekent als een boiler van het type steatite is.

   Maar de vraag blijft: is de boiler geheel leeg te lopen met het aftap kraantje aan de onderzijde?

   • Elektrische boilers 10 mei 2012 09:04, door Hanjo

    Je kunt de boiler ledigen door toevoer van de waterleiding af te sluiten, een warmwaterkraan open te zetten en de ontluchter die op de boiler zit te openen. Zet je geen warmwaterkraan open dan zal een onderdruk ontstaan waardoor de boiler slechts gedeeltelijk leegloopt.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention