allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2011Wordt Frankrijk de nucleaire uitzondering?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2011

Wordt Frankrijk de nucleaire uitzondering?

Na Duitsland en Zwitserland, stemde maandag 13 juni bijna 95% van de Italianen tegen kernenergie. Wat zijn de energiekeuzes van enkele Europese landen ...

dinsdag 14 juni 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Na Duitsland en Zwitserland, stemde maandag 13 juni bijna 95% van de Italianen tegen kernenergie. Wat zijn de energiekeuzes van enkele Europese landen ...

Het vorige artikel in deze rubriek: 2 op 3 wil meer betalen voor Frans product
Beoordeling:
Bezoeken: 233
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Duitsland stopt kernenergie tegen 2022

Op 30 mei heeft de coalitieregering van Angela Merkel besloten om alle Duitse kerncentrales tegen 2022 te sluiten. Deze beslissing, genomen in het licht van de tragedie van Fukushima, betekent een volledige ommekeer van het beleid van de Duitse overheid, die eind 2010 nog besliste om oudere centrales nieuw leven in te blazen.
Duitsland heeft momenteel 17 reactoren, waarvan de oudste acht al zijn stilgelegd. In januari 2011 was de Duitse nucleaire capaciteit 20.490 megawatt (MW).

Zwitserland zet in op hernieuwbare energie en waterkracht

De Zwitserse regering kondigde 25 mei aan geen nieuwe kerncentrales te bouwen. De bestaande vloot zal in dienst blijven tot het einde van de levensduur van de reactoren (2034 voor de meest recente).
Om het aandeel kernenergie te compenseren, ongeveer 40% van de verbruikte elektriciteit in Zwitserland, zal energiebesparing worden bevorderd en zal worden geinvesteerd in de ontwikkeling van hydro-elektriciteit en hernieuwbare energie.

Italië zeker niet nucleair

Door de catastrofe van Fukushima, maar ook om Silvio Berlusconi een lesje te leren, stemden de Italianen maandag tegen de hervatting van het nucleaire programma. Dit referendum verwerpt een wet die vorig jaar door de regering van Silvio Berlusconi werd aangenomen. Italië is - en blijft - het enige G8-land dat niet te worden uitgerust met kernreactoren.

Frankrijk, de Europese uitzondering

Frankrijk heeft 58 reactoren in 19 centrales in het hele land voor een totale capaciteit van 63.260 megawatt (MW), wat 74% van de geproduceerde elektriciteit vertegenwoordigt. Er zijn 104 reactoren in de Verenigde Staten en 55 in Japan.
EDF is een nieuwe generatie EPR-reactor in Flamanville (Manche) aan het bouwen en is van plan om een ​​tweede in Penly (Seine-Maritime) te bouwen. EDF is is de grootste producent van kernenergie ter wereld. 84,5% in handen van de staat. De Franse Areva-groep is ’s werelds toonaangevende fabrikant van kernreactoren. Het bedrijf is voor bijna 90% eigendom van de Franse staat (met name de Commissie voor Atoomenergie en alternatieve energie - CEA).

Landen die kernenergie niet opgeven

Groot-Brittannië heeft 19 reactoren met een capaciteit van 10.137 MW (18% van de geproduceerde elektriciteit). Nieuwe fabrieken worden gebouwd in Engeland en Wales. De eerste leveringen worden verwacht in 2018.
Nederland heeft een productiecapaciteit van kernenergie van 487 MW. De Delta Group is van plan om een ​​elektriciteitscentrale te bouwen in samenwerking met de Franse nutsbedrijf EDF. Deze zou in 2019 operationeel kunnen zijn.
In België produceren zeven reactoren 5.943 MW. In Spanje zijn acht operationele reactoren goed voor 17% van de geproduceerde elektriciteit op nationaal niveau. In Polen wil de overheid rond 2022 een of twee reactoren in gebruik nemen om zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Te weinig vrouwensport op Franse TV

  Een vereniging van Franse feministische vrouwen heeft een online petitie geplaatst waarin ze pleiten voor een betere televisieverslaggeving van grote sportevenementen voor vrouwen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention