allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingFeest- en herdenkingsdagenNationale Feestdag: 14 juli
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Nationale Feestdag: 14 juli

dinsdag 12 juli 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het vorige artikel in deze rubriek: Lichtmis en pannenkoeken
Beoordeling:
0 stemmen
Bezoeken: 3.336
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De bestorming van de Bastille

In de eerste maanden van de Franse Revolutie heerste grote commotie in Parijs. In het voorjaar van 1789 hadden de Staten-Generaal (Etats Généraux) geweigerd zich te ontbinden om te worden omgevormd tot de Nationale Grondwetgevende Vergadering (Assemblée nationale constituante). In juli stuurde koning Lodewijk XVI meer troepen en keert minister Necker terug. De ochtend van 14 juli neemt het volk van Parijs de wapens op bij Invalides en gaat daarna naar een oude koninklijke vesting, de Bastille. Er volgt een bloedige strijd en enkele gevangenen worden bevrijd.

De bestorming van de Bastille is de eerste overwinning van het Parijse volk tegen een symbool van het oude regime. Het gebouw wordt de daarop volgende maanden dan ook volledig afgebroken.

De eerste verjaardag van deze opstand, het "Feest van de Federatie", wordt op 14 juli 1790 met veel pracht en praal gevierd. In Parijs wordt op de Champ de Mars een mis opgediend "op het altaar van het vaderland".

Nationale Feestdag

Vervolgens wordt de herdenking van 14 juli 1789 vergeten, tot aan de Derde Republiek. Het is Gambetta die dit fundament van het huidige regime wil vieren. Op voorstel van de gedeputeerde Benjamin Raspail wordt op 6 juli 1880 een wet aangenomen die 14 juli als "Nationale Dag van de Republiek" bestempelt.

Vanaf het begin ligt de focus op het patriottische en militaire karakter van het evenement rond het herstel van Frankrijk na de nederlaag van 1870. Alle gemeenten doen mee. Het festival begint met een fakkeltocht op de avond van de 13e. De volgende dag wordt door het geluid van kerkklokken of een salvo aangekondigd. Er is een parade, gevolgd door een lunch, entertainment en spelletjes. Een bal met vuurwerk completeert de dag.

Na de soberheid van de oorlog van 1914-1918 wordt op 14 juli 1919 de grote overwinning gevierd. In dezelfde geest werd 14 juli 1945 voorafgegaan door drie dagen van festiviteiten.

14 juli vandaag

14 juli is altijd een groot succes geweest. In Parijs is er de traditionele militaire parade op de Champs-Elysées die zorgvuldig wordt voorbereid. Overal zijn festiviteiten en er is feestverlichting en vuurwerk.

De presidenten van de Vijfde Republiek hebben een aantal wijzigingen in het verloop van de dag aangebracht. Om het revolutionaire karakter in Parijs terug te brengen heeft president Giscard d’Estaing een défilé tussen de Place de la Bastille en Place de la Republique ingevoerd.
Onder president François Mitterrand werd 14 juli 1989 een hoogtepunt van de viering van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie. Veel buitenlandse staatshoofden waren uitgenodigd om deel te nemen aan de viering, waaronder "La Marseillaise", een show van Jean-Paul Goude.
In 1994 namen Duitse soldaten van het Eurocorps deel aan de parade op de Champs-Elysées als teken van verzoening.
Sinds de verkiezing van president Chirac worden veel jonge mensen uit alle hoeken van Frankrijk en het leger uitgenodigd op een receptie die na de parade wordt gegeven op het terrein van het Elysée.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Saint Nicolas

  Ja, Sint Nicolaas vindt ook nog tijd om op zijn geboortedag in noord Frankrijk langs te komen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention