allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Puy-de-Dome (63)Michelin
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Michelin

De grootste werkgever van Auvergne

vrijdag 29 juli 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Met meer dan 14.000 werknemers is Michelin veruit de grootste werkgever in Auvergne.

Het vorige artikel in deze rubriek: Circuit de Charade
Beoordeling:
Bezoeken: 591
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deze multinational met Bibendum het Michelin-mannetje als zijn wereldberoemde mascotte, speelt een belangrijke rol in Clermont-Ferrand. Het begint in 1889 wanneer André Michelin samen met zijn broer Édouard het bedrijf Michelin et Cie opricht aan de place des Carmes. In de loop der jaren groeit de productie uit in verschillende delen van de stad.

In de jaren zeventig heeft Michelin 30.000 mensen in dienst. De daaraan gekoppelde stadsontwikkeling vindt plaats in een paternalistische model. De "Michelin-stad" is het perfecte voorbeeld.
De stad krijgt een uniek kenmerk met de bijzondere hellingen (foto rechts) aan de noordzijde van de stad. In dit karakteristieke bouwwerk worden banden getest.

Sporen in de stad

Jarenlang heeft Michelin ook haar eigen scholen. Het centrale magazijn van de fabriek is inmiddels omgetoverd tot een conferentiecentrum met Polydôme en rocktempel met de toepasselijke naam Coopérative de Mai, verwijzend naar het verleden.

Het rugbystadion van Clermont staat bekend als stade Marcel Michelin. Deze zoon van André Michelin richtte in 1911 de Association sportive Michelin (ASM) op. Later werd de vereniging ontkoppeld van het bedrijf en veranderde de betekenis van ASM in Association sportive montferrandaise.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van ASM is een tijdelijke tentoonstelling ingericht, "Aventure Michelin".

Bibendum

De naam van het Michelin-mannetje komt uit het Latijn en betekent om te drinken. De ontwerper van het beeldmerk, cartoonist Marius Rossillon, had zijn idee in eerste instantie aan een Duits biermerk aangeboden. Michelin gebruikt Bibendum al sinds 1898 en is het is daarmee een van de oudste trademarks.

De Franstalige groep Tryo heeft monsieur Bibendum zelfs bezongen...

Het einde van een hoofdstuk

Clermont-Ferrand is momenteel de enige provinciale stad die het hoofdkwartier van een bedrijf uit de Franse "CAC 40[1]" huisvest.

Sinds de tragische dood van Edouard Michelin (43 jaar) op 26 mei 2006 wordt het bedrijf niet langer geleid door een familielid. In 1999 volgde Edouard zijn vader, Francis Michelin op die manager van de fabriek was sinds 1955.
Zijn dood sluit een hoofdstuk in het verhaal tussen de stad en de Michelin-familie dat niet zonder tragedies verliep. Marcel Michelin stierf in ballingschap, Jean-Pierre, een van zijn zonen werd in 1943 gedood bij de landing in Corsica. Jean-Luc, een andere zoon, overleed in 1949 met twee van zijn kinderen in een auto-ongeluk. Édouard Michelin ervoer het tragische verlies van zijn zonen Étienne, in 1934 bij een vliegtuigongeluk en Pierre, in 1937 bij een auto-ongeluk. Beiden waren 34 jaar oud.

Voetnoten:

[1De CAC 40 (Cotation Assistée en Continu) is de aandelenindex van de 40 belangrijkste bedrijven aan de Franse beurs.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Natura 2000 in Puy-de-Dôme (en Allier)

  Frankrijk telt in totaal 1.752 Natura 2000-gebieden, waarvan 113 in de regio Auvergne en 23 in het departement Allier. De "Gorges de la Sioule" is zo’n gebied.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 6

Trefwoorden
📌Auvergne
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Departement Puy-de-Dome (63)

  Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Auvergne.

  Oorspronkelijk zou dit departement de naam Mont-d’Or (Goudberg) dragen, maar de afgevaardigde van Clermont-Ferrand, Gauthier de Biauzat, verhinderde dit omdat hij dacht dat deze naam de aandacht van de belastingdienst zou trekken.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention