allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenBouwwerkenPont-canal du Guétin
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Pont-canal du Guétin

dinsdag 13 september 2011 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

Niet ver van het pittoreske Apremont-sur-Allier in het departement Cher ligt de kanaalbrug van Guétin.

Het vorige artikel in deze rubriek: La Vieille Maison in Beaulon
Beoordeling:
Bezoeken: 696
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Dit 343 meter lange bouwwerk met 18 bogen van 16 meter laat het Canal Latéral à la Loire de rivier Allier oversteken. Direct na de brug laat een dubbele sluis het kanaal 11 meter zakken om zo onder het normale waterpeil van de Allier uit te komen.

De brug ligt op de grens van de regio’s Bourgogne en Centre. In het departement Nièvre ligt hij in de gemeente Gimouille en in het departement Cher in het dorpje Cuffy.

De brug werd in tussen 1827 en 1837 gebouwd en in 1838 in gebruik genomen voor de scheepvaart met een driedubbel sluizenstelsel. In de periode 1895-1896 werd de diepgang van het kanaal in het project Freycinet vergroot van 1,60m naar 2,20m en werd één stel sluisdeuren verwijderd.

Foto’s

In de sluizen vanaf een schip Een schip vaart de Allier over. En openen zich de deuren (en de hefbrug). Dan wordt het 2x 4,5m gesast. Om vervolgens 9meter lager verder te varen.

Kaart

(Zoom uit voor meer interessante punten.)

Historie

In mei 1827 werd het definitieve besluit genomen voor een ongelijke kruising van het Canal Latéral à la Loire en de Allier. Het project wordt uitgevoerd van 1828 tot 1837. Tijdens de bouw bestudeert de ingenieur Jullien de mogelijkheid om een verkeers​​brug aan de kanaalbrug te koppelen en biedt twee oplossingen: een brug die aan een zijde van de kanaalbrug vast zit of brug bovenop de kanaalbrug.

Tussen 1831 en 1833 worden nieuwe projecten gestart: aan het einde van de kanaalbrug moet een hangbrug komen, een systeem van bakken waarmee voertuigen via het bassin kanaalbrug van de ene kant naar de andere kant van de Allier kunnen worden vervoerd, het bevestigen van rails op de jaagpaden van het kanaal waarop met behulp van karretjes voertuigen konden worden vervoerd. Uiteindelijk is men in 1833 om veiligheidsredenen van deze ideeën afgestapt.

Het landhoofd aan de linkeroever bevat oorspronkelijk een systeem van drie sluizen. Deze drievoudige sluis (drie sassen van 30 m die ieder 3m lager liggen) wordt in 1895-1896 vervangen door een dubbele sluis (twee sluizen van 38,50 m met een hoogteverschil van 4,50 m). Tegelijkertijd worden de zijwanden van de kanaalbrug verhoogd met 60 cm voor een diepgang van 2,20 m.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention