Beginpagina > Bouwen en verbouwen > Diverse > Een schotelantenne richten

Een schotelantenne richten

dinsdag 4 oktober 2011, door Hanjo

Bijgewerkt op zondag 6 september 2015

Hoe je een schotelantenne moet richten is in eerste instantie afhankelijk van de satelliet die jou het televisie- of internetsignaal moet leveren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een (televisie)schotelantenne plaatsen
Beoordeling:
5 stemmen
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS

Azimut

Bij de satelliet staat altijd de azimut opgegeven. Dat is de plaats van de satelliet in graden ten opzichte van het zuiden. De Astra 1 satelliet staat op 19.2°E (of oost), dus op de kompas op 180°-19.2°=160.8°.

Hellingshoek

Een tweede factor is de hellingshoek (of vertical tilt). Je ziet op deze tekening wat de hoek bij benadering zal zijn voor de Astra. De hoek wordt steiler wanneer je je dichter onder de satelliet bevindt.

De waarden zijn in graden.

Diameter

Ook de diameter van de schotel is van belang. Hoe verder je van de satelliet af zit, hoe groter de diameter moet zijn. Een grotere schotel is technisch gezien altijd beter omdat het van positieve invloed op de ontvangstkwaliteit zal zijn. Een grotere schotel heeft minder last van kleine bewegingen door wind.
Op de afbeelding rechts zie je in het midden het gebied waarin een schotel van 60cm volstaat, maar in de buitenste blauwe ring heb je een schotel van 120cm nodig.

Het richten

Voor de azimut kun je een kompas gebruiken, maar voor de Astra kun je ook kijken waar de zon om 12:45 uur (zomertijd in Nederland) staat.

Op de montagebeugel van de schotel kun je de hellingshoek instellen. Dat betekent niet dat de schotel zelf die richting uitwijst, want iedere schotel heeft een bepaalde offset.

Nu is het tijd om de LNB met een coaxkabel op de receiver aan te sluiten. Op de receiver zit vaak een menukeuze waarmee je de signaalsterkte kunt aflezen. Dan is het een kwestie van samenwerken: de een past de hellingshoek en de richting van de schotel aan en de ander roept of de signaalsterkte verbetert.

Maar er zijn andere manieren

Voor niet al te veel geld koop je een signaal-sterktemeter die je op de LNB aansluit. De antennekabel (die ook voor de voeding van de LNB zorgt) sluit je op de andere zijde van de meter aan. Sommige meters geven de sterkte met een piepsignaal aan, andere hebben een visuele indicator. Nu kun je het richten alleen doen.
Voor de iPhone en smartphones kun je een handige gratis app downloaden (o.a. SatFinder en SatelliteLocator) die de door jouw gekozen satelliet aanwijst op een kaartje van Google Maps. Zo zie je hoe de schotel gericht moet worden. Je kunt je telefoon langs de staaf waarop de LNB is bevestigd houden en zo de schotel exact in de goede richting laten wijzen.
Bij het richten van een I-LNB voor internetverkeer kun je soms gebruik maken van een installatieprogramma in de modem dat afhankelijk van de signaalsterkte en de signaal-ruisverhouding een piepsignaal in de I-LNB produceert. Hoe hoger de toon, hoe beter de ontvangstkwaliteit. Zo kun je relatief eenvoudig de schotel richten.
Vergeet niet om de verbinding met de LNB met een rubbertule af te dichten, want vocht is funest voor een goed signaal.

 

Lees ook:
 
Reacties
 • Een schotelantenne richten 18 mei 2016 11:09, door l.brok

  ik heb een schotel en canal digital kastje. HD kastje Maar ik ontvang sd zenders Ik wil die naar HD verzetten. Klopt het dat de graad van Astra dan 23,5 moet zijn ipv 19,2? Of moet ik naast het instellen van het kastje op HD zenders nog iets anders doen? Dank alvast.

  • Een schotelantenne richten 18 mei 2016 14:06, door Hanjo

   De Astra satelliet met de HD-zenders staat inderdaad op 23,5º. Nadat de schotelantenne goed is uitgericht, moet op de topbox (het kastje) worden aangegeven dat de HD zenderlijst moet worden ingelezen.

Volg...Deel...
Follow Follow
Share

Aangesloten bezoekers: 25


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2017 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Uitloggen |