allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraOntvangst (antenne)Een schotelantenne richten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een schotelantenne richten

dinsdag 4 oktober 2011 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 13 mei 2019

Hoe je een schotelantenne moet richten is in eerste instantie afhankelijk van de satelliet die jou het televisie- of internetsignaal moet leveren.

Dit is het vervolg van artikel: Een (internet) schotelantenne plaatsen
Beoordeling:
5 stemmen
Bezoeken: 11.854
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Diameter

Het gebied dat een satelliet dekt heet de footprint. Hoe verder je van het midden van die footprint af zit, hoe groter de diameter moet zijn. Een grotere schotel is technisch gezien altijd beter omdat het van positieve invloed op de ontvangstkwaliteit zal zijn. Een grotere schotel heeft minder last van kleine bewegingen door wind, maar is wel weer gevoeliger voor storm!
Op de afbeelding zie je in het midden het gebied waarin een schotel van 60cm volstaat, maar in de buitenste blauwe ring heb je een schotel van 120cm nodig.

Hellingshoek

De belangrijkste factor is de hellingshoek (of vertical tilt). Je ziet op deze tekening wat de hoek bij benadering zal zijn voor de Astra satellieten. De hoek wordt steiler wanneer je je dichter onder de satelliet bevindt.

De waarden zijn in graden.

Op de afbeelding zie je dat die hoek tussen de 29° in Lille en 36° in Marseille ligt.

Azimut

Bij de satelliet staat altijd de azimut opgegeven. Dat is de plaats van de satelliet in graden ten opzichte van het zuiden.

 
De Astra 1 satelliet staat op 19.2°E (of oost), dus op de kompas op 180° - 19.2° = 160.8°.

De draaiing van de LNB

De LNB moet niet mooi horizontaal worden gemonteerd, maar wordt, afhankelijk van de locatie, in de houder gedraaid.

Op de website van CanalDigitaal vonden we in een PDF-bestand een malletje dat je kunt afdrukken en gebruiken om de LNB op de juiste manier te draaien. Voeg voor Frankrijk nog een paar graden toe!

Het uitrichten

Voor de azimut kun je een kompas gebruiken, maar voor de Astra 1 kun je ook kijken waar de zon om 12:45 uur (zomertijd in Nederland) staat.

Op de montagebeugel van de schotel kun je de hellingshoek instellen. Dat betekent niet dat de schotel zelf die richting uitwijst, want iedere schotel heeft een bepaalde offset.

Doe dit als eerste, want bij een verkeerde hellingshoek zul je het signaal van de satelliet nooit vinden!

Nu is het tijd om de LNB met een coaxkabel op de receiver aan te sluiten. Op de receiver zit vaak een menukeuze waarmee je de signaalsterkte kunt aflezen. Dan is het een kwestie van samenwerken: de een past de richting van de schotel aan en de ander roept of de signaalsterkte verbetert. (Denk aan een kleine vertraging!)

Maar er zijn andere manieren

Voor niet al te veel geld koop je een signaal-sterktemeter die je op de LNB aansluit. De antennekabel (die ook voor de voeding van de LNB zorgt) sluit je op de andere zijde van de meter aan. Sommige meters geven de sterkte met een piepsignaal aan, andere hebben een visuele indicator. Nu kun je het richten alleen doen.

Voor de iPhone en smartphones kun je een handige gratis app downloaden (o.a. SatFinder en SatelliteLocator) die de door jouw gekozen satelliet aanwijst op een kaartje van Google Maps. Ook geeft de app aan wat de exacte hellingshoek is op jouw locatie. Zo zie je hoe de schotel gericht moet worden. Je kunt je telefoon langs de staaf waarop de LNB is bevestigd houden en zo de schotel exact in de goede richting laten wijzen.
Bij het richten van een I-LNB voor internetverkeer kun je soms gebruik maken van een installatieprogramma in de modem dat afhankelijk van de signaalsterkte en de signaal-ruisverhouding een piepsignaal in de I-LNB produceert. Hoe hoger de toon, hoe beter de ontvangstkwaliteit. Zo kun je relatief eenvoudig de schotel richten.
Vergeet niet om de verbinding met de LNB met een rubbertule af te dichten, want vocht is funest voor een goed signaal.

 

Lees ook:
Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Een schotelantenne richten 18 mei 2016 11:09, door l.brok

  ik heb een schotel en canal digital kastje. HD kastje Maar ik ontvang sd zenders Ik wil die naar HD verzetten. Klopt het dat de graad van Astra dan 23,5 moet zijn ipv 19,2? Of moet ik naast het instellen van het kastje op HD zenders nog iets anders doen? Dank alvast.

  • Een schotelantenne richten 18 mei 2016 14:06, door Hanjo

   De Astra satelliet met de HD-zenders staat inderdaad op 23,5º. Nadat de schotelantenne goed is uitgericht, moet op de topbox (het kastje) worden aangegeven dat de HD zenderlijst moet worden ingelezen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention