allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerHoeveel ben je kwijt voor een Franse rijopleiding?
 

Hoeveel ben je kwijt voor een Franse rijopleiding?

Een nieuwsflits van dinsdag 12 februari 2019

Een goedkoper rijbewijs is wat Emmanuel Macron wil. De president herhaalde onlangs dat zijn regering bezig was "met het versterken van een echt beleid om de kosten van rijbewijzen te verlagen". Deze week wordt een parlementair verslag met concrete voorstellen openbaar gemaakt.
Sommige rijinstructeurs wachtten daar niet op en demonstreerden afgelopen maandagochtend in Parijs tegen wat zij beschouwen als de vernietiging van lokale rijscholen en de "uberisering" van hun beroep.

Hoeveel kost het verkrijgen van een rijbewijs momenteel?

Gemiddeld is men in Frankrijk € 1.804 kwijt, is te lezen in een studie van de consumentenvereniging UFC-Que-Choisir, met een groot verschil tussen de verschillende departementen.
30% van de Fransen geeft tussen de € 1.200 en € 1.500 uit, en 6% meer dan € 2.000. De totale kosten van het rijbewijs zijn ook afhankelijk van de gekozen opleiding, bij een traditionele rijschool of een online rijschool. Afgezien van deze parameters zijn de verschillende uitgavenposten van een kandidaat tijdens de opleiding zeer ongelijk verdeeld.

Rijles-uren, gemiddeld 1000 euro

Om te leren rijden, moet je oefenen. De in Frankrijk verplichte 20 uur vertegenwoordigen het grootste deel (meer dan 60%) van de totale kosten. Dit 20 uur durende pakket kost tussen de 900 en 1300 euro, afhankelijk van het departement. UFC-Que-Choisir noteert in zijn studie over 2016 een gemiddelde van € 1.000 euro voor deze 20 uur. Online rijscholen bieden pakketten aan tegen een gemiddelde prijs van € 749. Dit prijsverschil is vooral te wijten aan de tewerkstelling van rijinstructeurs, die vaak niet in de online rijschool werken. De kosten van de instructeur vertegenwoordigen 50 tot 60% van de kosten van de opleiding.

€ 42,80 per extra rijles-uur

Aan deze 20 uur worden vaak extra uren toegevoegd, vóór het eerste rijexamen (maar ook vaak wanneer dit eerste examen geen succes is). 17% van de Fransen voegt ongeveer tien uur toe om hun opleiding te perfectioneren. Volgens UFC-Que-Choisir kost een extra uurtje rijden in Frankrijk gemiddeld € 42,80. Nogmaals, met sterke regionale verschillen. In Parijs kan een extra uur oplopen tot € 65. Online rijscholen bieden dit uur aan tegen een gemiddelde van € 39.

€ 30 voor het theorie-examen

Voorafgaand aan het praktijkexamen is er de theorie. Opleiding in verkeersregels is niet het duurste. Het varieert tussen de € 20 euro voor online leren en tussen de € 150 en € 300 voor groepscursussen met een instructeur. Online rijscholen bieden theoriepakketten aan variërend van € 29,90 tot € 49,90. Wat de opleiding ook is, het is dan nodig om € 30 toe te voegen om het examen af te leggen[1]. Het praktijkexamen is gratis.

De theoretische toets is het eerste examen in Frankrijk, met 1,5 miljoen kandidaten per jaar. Een miljoen Fransen haalt hun rijbewijs, met een slagingspercentage van 52%.

Voetnoten:

[1sinds 13 juni 2016

Huidige bezoekers: 17


Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention