allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentPetitie voor Nutri-Score vereist 1 miljoen handtekeningen
 

Petitie voor Nutri-Score vereist 1 miljoen handtekeningen

Een nieuwsflits van maandag 20 mei 2019

Het is een "vereenvoudigde voedingswaarde-etikettering die zijn doeltreffendheid heeft bewezen" op levensmiddelen en door de industrie begint te worden erkend. Verschillende Europese consumentenorganisaties hebben een burgerinitiatief gelanceerd om de Europese Commissie te vragen de Nutri-Score verplicht te stellen..

Dit etiketteringssysteem, dat al sinds het najaar van 2017 op facultatieve basis in Frankrijk wordt toegepast, evenals in België en Spanje, is gebaseerd op vijf letters (A, B, C, D, E) en een kleurcode, van groen tot rood, afhankelijk van de voedingskwaliteit.

 • Het Nutri-Score label
  Een artikel in onze rubriek > Consument > Consument in Frankrijk

  Het Nutri-score-label geeft de voedingswaarde van levensmiddelen aan.

Vanwege het optionele karakter ervan "worstelt het met de invoering in de schappen", aldus een verklaring van de Franse vereniging UFC-Que Choisir, samen met zes andere consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop (België) en de Consumentenbond (Nederland).

Een miljoen handtekeningen vereist

Ervan uitgaande dat "de slechte voedingskwaliteit van te veel industriële voedingsmiddelen (een van de hoofdoorzaken van hoge percentages aan obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes) en dat "de complexiteit van de tabellen (....) op de verpakking betekent dat 82% van de consumenten ze niet begrijpt", hebben deze organisaties besloten om actie te ondernemen.

De Commissie heeft een miljoen handtekeningen nodig om op dit burgerinitiatief te reageren: om te weten wat we eten, onze gezondheid te beschermen en de industrie aan te moedigen om de samenstelling van haar producten te verbeteren, moeten we samen van de Commissie eisen dat zij de voedingswaarde-score verplicht stelt.

Volgens de organisaties hebben verschillende nationale en internationale studies erop gewezen dat de Nutri-Score de "meest doeltreffende vereenvoudigde voedingswaarde-etikettering" is om de consumenten te helpen bij hun dagelijkse aankopen van levensmiddelen.

Op internet: Teken het burgerinititatiefAllesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention