allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerEr werd in 2018 minder geflitst
 

Er werd in 2018 minder geflitst

Een nieuwsflits van woensdag 24 juli 2019

Volgens de Franse rekenkamer flitsten er in 2018 veel minder radars en was de oogst veel lager dan in vorige jaren. Maar de dreiging komt nu van boven.
In de analyse van de staatsbegroting wordt zelfs van een "ongekende daling" gesproken, met 2,5 miljoen minder geconstateerde overtredingen en ongeveer 150 miljoen euro minder gederfde inkomsten voor de staatskas.

Beter rijgedrag?

Je zou kunnen denken dat de beweging van de "gele vesten" en de schade die het veroorzaakte op zich een dergelijke val zou kunnen verklaren. Maar de rekenkamer is genuanceerder: "Hoewel het effect van de vernietiging van radars aan het einde van de periode duidelijk is, is de daling van de ontvangsten het hele jaar door merkbaar en dat doet de vraag rijzen of het rijgedrag van de automobilisten wel degelijk op positieve wijze kan worden veranderd. De daling van de inkomsten zou dus evenzeer te wijten zijn aan het collectieve bewustzijn van de gevaren van een te hoge snelheid en een verantwoordelijker gedrag op de weg als aan de ontmanteling van radars.

Maar de evolutie van maand tot maand ondersteunt die gedachtegang niet. De inkomsten uit geautomatiseerde controles daalden in de eerste helft van het jaar met 16%, hoewel de maximumsnelheid van 80 km/uur toen nog niet van toepassing was. In de tweede helft van het jaar was sprake van een vergelijkbare daling van 17%.

Een te relativeren resultaat

Frankrijk heeft de inkomsten zeer slecht ingeschat, aangezien de verkeersveiligheidsdeskundigen een stijging van 100 miljoen euro verwachtten, of een toename van 20% van de overtredingen. En zo ontstond er een verschil van 250 miljoen euro.
Maar ook deze cijfers moeten worden gerelativeerd: 2018 was het derde meest winstgevende jaar voor de staat sinds de invoering van de automatische radars in het midden van de jaren 2000. Met 850 miljoen euro die van de automobilisten naar de staatskas gaat, blijft de radar bijzonder winstgevend, ook al zijn ook de kosten door vandalisme gestegen (+155%, tot 23 miljoen euro). Het gecumuleerde saldo over de laatste drie jaar blijft dus winstgevend en bedraagt bijna 290 miljoen euro. De rekenkamer waarschuwt nogmaals dat een aanzienlijk deel van de inkomsten uit boetes (30%) niet wordt gebruikt om de verkeersveiligheid en het netwerk te verbeteren, en dat is in strijd met de wet!

Nieuwe radars in aantocht

Ondanks een zeer genuanceerde analyse van de Franse rekenkamer hebben de autoriteiten besloten deze slechte staat van dienst te gebruiken als basis voor het vinden van nieuwe manieren om inbreuken op te sporen. Het falen van de ongemarkeerde auto’s, die niet rendabel genoeg zijn om hun inzet te rechtvaardigen, lijkt te zijn vastgesteld. Het departement Essonne voert momenteel tests uit om de respons voor te bereiden. Aan het einde van deze lokale experimenteerfase zou een gloednieuw drone controlesysteem geïmplementeerd kunnen worden.

Het principe is even eenvoudig als onverbiddelijk: de beelden van de drone worden doorgezonden naar de tablet van een agent, die alle gelegenheid heeft om overtredingen (het overschrijden van witte strepen, het niet in acht nemen van veiligheidsafstanden, enz.) die over een groot gebied worden begaan, te observeren. Het is onmogelijk voor automobilisten om gewaarschuwd te worden door middel van GPS-toepassingen omdat de drone 30 meter boven de grond vliegt en een groot gebied beslaat. Volgens aanvankelijke resultaten, vonden de politiemannen meer dan 60 verkeersovertredingen in twee uur testen op een ongeval-gevoelig traject. De dreiging komt nu dus van boven!


Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention