allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsConcessiehouder RCEA in Allier officieel aangewezen

Concessiehouder RCEA in Allier officieel aangewezen

Een nieuwsflits van donderdag 26 maart 2020

Nieuws in het RCEA-dossier voor het departement Allier: het consortium ALIAE (Autoroute de Liaison Atlantique Europe), bestaande uit Eiffage en APRR, is bij ministerieel besluit aangewezen als concessiehouder voor de toekomstige autosnelweg A79.

Het besluit werd al lang verwacht, maar is sinds 15 maart officieel. ALIAE wordt concessiehouder voor de toekomstige A79 tussen Sazeret (Allier) en Digoin (Saône-et-Loire), ofwel een traject van 89 kilometer dat autosnelweg moet worden, in 2x2 rijstroken.

124 doden tussen 2008 en 2017

Het veiligheidsproject van het RCEA dateert al van 1983. Zevenendertig jaar later is het doel nog steeds niet bereikt. De route verwerkt tussen de 10.000 en 15.000 voertuigen per dag, voornamelijk zware vrachtvoertuigen en is bijzonder ongeval-gevoelig. Alleen al tussen 2008 en 2017 stierven 124 mensen op het traject tussen Montmarault en Mâcon.

De 48-jarige concessieovereenkomst omvat de financiering, het ontwerp, de ontwikkeling, de verbreding, de aanpassing aan de normen van de autosnelweg en de exploitatie, het onderhoud en de instandhouding van het 89 kilometer lange traject van de huidige RN79. Een kleine bijzonderheid: de conventionele tolpoorten zullen worden vervangen door zes portalen die langs de route zullen worden geplaatst. Een zogenaamde "free-flow"-tol, die het mogelijk maakt elk voertuig te identificeren en de informatie te verzamelen die nodig is om de tol te innen. Het tweejarige project gaat in mei van start en zal naar verwachting 548 miljoen euro kosten.

De doelstelling van ALIAE voor het project is om 400 mensen aan te werven, met een focus op lokale werkgelegenheid. Vanaf november 2019 zijn er al verschillende "job dating"-evenementen ter plaatse georganiseerd. In totaal zal 10% van de werkuren worden gereserveerd voor mensen die zich in een integratieproces bevinden (langdurig werklozen, gehandicapte werknemers, enz.).

Intussen zijn op maandag 23 maart twee openbare onderzoeken gestart. De eerste betreft de exploitatie van een zand- en grindgroeve bij Toulon-sur-Allier. De tweede betreft een aanvraag voor een milieuvergunning; de bouwplaats moet voldoen aan de wet op het water, de beschermde soorten en habitats en bovenal moet de impact ervan beperkt blijven in het nationale natuurreservaat Val d’Allier en het Natura 2000-gebied waar de autosnelweg doorheen zal lopen.

Momenteel staan de werkzaamheden voor de aansluiting van de A71 op het RCEA (toekomstige A79) bij het knooppunt Montmarault (Allier) stil vanwege de inperkingsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

 • Eindelijk besluit concessie RCEA
  Een artikel in onze rubriek > Nieuws > Nieuwsberichten > Nieuws uit Auvergne(-Rhône-Alpes)

  De aanpassing van deze ’dodenweg"kan eindelijk beginnen.


Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |